НОВИНИ


Радев предпочел да се срещне с външния министър на Саудитска Арабия

7 4340 21.09.2023
Радев предпочел да се срещне с външния министър на Саудитска Арабия

България има интерес към алтернативни доставки на суров петрол след изтичането на дерогацията за внос на петрол от Русия. Това стана ясно по време на срещата между президента Румен Радев и министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархад ал Сауд.


Новината за срещата между Радев и саудитския външен министър идва, след като стана ясно, че българският държавен глава е отсъствал от разговорите с украинския президент Володимир Зеленски, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и румънския президент Клаус Йоханис.

 

Радев и министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархад ал Сауд обсъдиха сътрудничеството на България и Саудитска Арабия в икономиката, енергетиката и високите технологии. В хода на разговора бе подчертан и интересът на двете страни от сътрудничество в областите на научните изследвания и на отбраната. Провеждането на първото заседание на Смесения комитет за икономическо сътрудничество между България и Саудитска Арабия ще даде възможност за набелязване на конкретни области и проекти от взаимен интерес, бе подчертано по време на срещата.

 

В САЩ българският президент Румен Радев се среща и с президента на Република Корея Юн Сук Йол, в рамките на посещението си в Ню Йорк при участие в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.


България и Република Корея имат отлични двустранни отношения, бързо развиващо се икономическо и инвестиционно сътрудничество, както и потенциал за последващо разширяване на партньорството в индустрията и високите технологии. Президентът Радев изрази и интереса на страната ни за засилване на партньорството с Република Корея в областта на отбраната и отбранителните системи и технологии. Румен Радев покани Юн Сук Йол да посети страната ни за последващо развитие на политическия диалог и на двустранното сътрудничество.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама