СВЯТ


Шарл Мишел: Системата на ООН е ”склеротична и затормозена”

4 6046 22.09.2023
Шарл Мишел: Системата на ООН е ”склеротична и затормозена”
БГНЕС

Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е разкрило спешната необходимост от реформиране на ”склеротичната и затормозена” система за вземане на решения в ООН, предаде Асошиейтед прес.


Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа.

 

"През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност - Русия - без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна  страна", заяви Мишел на  годишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН.

Европейският съюз е постоянен наблюдател в ООН и е една от трите държави, които не са членки на организацията, на чиито представители е разрешено да говорят по време на общия дебат, допълва БТА.

 

"Тя дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и дори да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи - нека бъдем честни."

 

Той добави: "Тази система на Организацията на обединените нации днес е склеротична и скована от враждебни сили. Ние трябва да поемем своята отговорност."

Мишел заяви, че липсата на подходящо световно представителство в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои държави все още са били колониални сили, и възпрепятства способността на органа да действа.

 

"Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост", каза той. "Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама