НОВИНИ


Норвежката полиция арестува бивш командир от ”Вагнер” за опит да се върне в Русия

9 6387 23.09.2023
Норвежката полиция арестува бивш командир от ”Вагнер” за опит да се върне в Русия
БГНЕС

Норвежката полиция арестува бивш командир от наемническата групировка ”Вагнер” по подозрения, че се е опитал нелегално да пресече границата с Русия, след като е кандидатствал за убежище в Норвегия по-рано тази година, съобщи днес адвокатът на задържания, цитиран от Ройтерс.


Бившият командир от "Вагнер", Андрей Медведев, който избяга от Русия през януари през арктическата й граница с Норвегия, разказа, че докато е бягал, граничарите са стреляли по него. Той разкри и подробности за участието си в боевете в Украйна като член на наемническата групировка.

 

Норвежката полиция отбеляза снощи в изявление, че млад мъж на около 20 години е бил задържан за опит нелегално да пресече границата с Русия, но не назова името му. Полицейски служител от местната полиция във Финмарк отказа също да назове името на задържания.

 

Преминаването на границата на Норвегия с Русия е разрешено само през пропускателните пунктове, припомня Ройтерс.

 

Адвокатът на Медведев заяви пред агенцията, че арестът му е плод на недоразумение.

 

"Той е бил там, за да види дали може да открие мястото, където е пресякъл границата (към Норвегия през януари). Бил е спрян, докато се е возил в такси. Изобщо не е бил близо до границата. В намеренията му изобщо не влизало да пресича границата (с Русия)", категоричен бе адвокатът.

 

Когато пристигна в Норвегия Медведев посочи, че иска да получи убежище, защото се страхувал за живота си, след като станал свидетел на убийства и издевателства над военнопленници в Украйна, пише Ройтерс. Бягството му стана водеща новина в световните медии.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама