Никой не взема кой знае какви мерки, след като се установи, че на родния пазар се предлага некачествена храна. Това стана ясно от думите на Андрей Велчев от “Сдружение за достъпна и качествена храна” в ефира на Нова телевизия.
Миналата седмица проверка на сдружението установи, че от 10 вида български овче сирене и кашкавал, само един вид е приготвен само от овче мляко. Останалите съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, въпреки че са обявени за овче сирене.
По думите на Велчев тези сирена не са изтеглени от пазара, въпреки сигналите на сдружението.
"Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон", подчерта той.
Това по думите му е и един от сериозните упреци към сдружението - сигналите обикновено приключват с констативен протокол.
“Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо", посочи той.