НОВИНИ


Зеленски: Американските танкове „Ейбрамс“ пристигнаха в Украйна

10 4100 25.09.2023
Зеленски: Американските танкове „Ейбрамс“ пристигнаха в Украйна

„Ейбрамс“ вече са в Украйна и се подготвят за подсилване на нашите части“, пише президентът на Украйна.  


Произведените в САЩ танкове „Ейбрамс“ пристигнаха в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски в Telegram.

 

„Добри новини от министъра (на отбраната Рустем) Умеров. „Ейбрамс“ вече са в Украйна и се подготвят за подсилване на нашите части“, пише президентът на Украйна.  

 

Той не съобщи браят на пристигналите танкове.

 

Американските танкове с реактивни двигатели бяха главното искане на Украйна, докато Вашингтон най-накрая не предложи повече от 30 от тях през януари. Европейските държави вече изпратиха десетки произведени в Германия „Леопард“ и няколко британски „Чалънджър“, припомня „Ройтерс“.

 

Доставката идва близо четири месеца след голямата офанзива на Украйна за отвоюване на окупираните от Русия територии. Досега Киев отчита бавен, стабилен напредък, завземайки села и терени, които според Украйна подобряват позициите ѝ, но все още не е принудил Русия да се оттегли, както направи три пъти миналата година. Москва твърди, че украинската офанзива вече се е провалила, пише още агенцията.

 

„Благодарен съм на нашите съюзници, че изпълняват споразуменията! Търсим нови договори и разширяваме географията на доставките си“, добави Зеленски.

 

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първите американски танкове „Ейбрамс“ ще бъдат доставени на Украйна тази седмица.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама