НОВИНИ


ЕС налива още 5 млн. евро в Нагорни Карабах

0 3724 26.09.2023
ЕС налива още 5 млн. евро в Нагорни Карабах
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че ЕС увеличава с пет милиона евро хуманитарното финансиране за нуждите, възникнали с кризата в Нагорни Карабах.


Очаква се масово изселване на хора от Нагорни Карабах към Армения, като приблизително 13 500 бежанци вече са пресекли границата, посочва комисията. В Нагорни Карабах има сериозен дефицит на храна, липсва достъп до електричество и вода. ЕС ще осигури подкрепа за част от преселените от Нагорни Карабах в Армения, като се очаква помощта да стигне до около 25 000 души. Предвидени са средства за подслон, храни и възможности за препитание, се отбелязва в съобщението.

 

Още около 60 000 души ще бъдат подкрепени чрез Червения кръст с храна и здравни грижи. ЕС изпраща на място свой представител за оценка на нуждите, добавя комисията.

 

В съобщението се пояснява, че от началото на конфликта в Нагорни Карабах миналата година ЕС вече е осигурил над 25,8 милиона евро хуманитарна помощ, в това число обявените днес средства.

 

Хуманитарното финансиране от ЕС се предоставя според принципите за хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, допълва ЕК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама