НОВИНИ


Стига глупости: Не даряваме дефектни ракети на Украйна! Проблем има с горивото

16 5661 26.09.2023
Стига глупости: Не даряваме дефектни ракети на Украйна! Проблем има с горивото
БНР

И гръмнаха медиите, че Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепила предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.


Даряването за резервни части на дефектирали ракети от комплексите C-300 по никакъв начин нямало да застраши функционирането на българската противоракетна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерство на отбраната в продължение на седмици.

 

Разбира се от „БСП за България“ отново поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност, а от „Възраждане“ гласуваха против предложението, защото те така гласуват.

 

Ракетите са изправни, коментираха пред Фрог нюз източници от МО. По времето на последното правителство на ГЕРБ, когато военен министър е Красимир Каракачанов, горивото на въпросните ракети е наближавало определената граница на срока на годност. От МО се обърнали към известната фирма Алмаз Антей да подменят старото гориво, но те поискали непосилна цена.

Старото гориво освен това е много опасно за съхранение, защото е токсично. Има обаче и ракети, които са заредени с годно гориво и са в готовност да изпълняват задачи.

 

На Украйна ще се предоставят изправни ракети и те ще ги заредят с ново гориво, с каквото разполагат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама