НОВИНИ


Гвоздейков: Първите два медицински хеликоптера идват догодина

1 3846 27.09.2023
Гвоздейков: Първите два медицински хеликоптера идват догодина

До средата на октомври ще стартира обществената поръчка за изграждане на оперативните бази за медицинската помощ по въздух. До средата на декември пък се очаква да бъде произведен и първият хеликоптер, който е собственост на България. 


Преди около седмица стана ясно, че той вече е получил своя сериен номер. В средата на януари следващата година се очаква и първият вертолет. Пред юни 2024 г. ще дойде и вторият такъв.

 

“До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте хеликоптера и шестте оперативни бази”, обеща в ефира на Нова телевизия транспортният министър Георги Гвоздейков.

 

Прехвърлени са вече всички имоти, където трябва да бъдат изградени оперативните бази за спешната помощ по въздух. В тях ще се намират както летателните апарати, така и екипажа, базата за техническо оборудване. Обществената поръчка, която ще стартира идния месец ще е за изграждане на инфраструктура, хангар, помещение за персонала, зарядна станция – всички компоненти.

 

“Вертолетът има обхват в рамките на 30-35 минути да измине разстояние от 170-200 км. Хеликоптерът трябва да има възможност да излети незабавно при сигнал и да откара пациента до най-близката болница в периметъра” , обясни Гвоздейков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама