НАРОДЕН ГЛАС


С карта на европейския ни път, Шенген и знаме на НАТО закриха фасадата на МОЧА

22 9328 27.09.2023
С карта на европейския ни път, Шенген и знаме на НАТО закриха фасадата на МОЧА
FrogNews

Карта на европейския път на България закри фасадата на Монумента на червената окупационна армия (МОЧА) днес. Върху монумента с официално име Паметник на Съветската армия се появиха ликовете на цар Симеон Велики и цар Калоян, на Ботев и Левски, Стефан Стамболов, знамето на НАТО и Европейския съюз.


От пресцънтъра на Областна администрация – София потвърдиха за ФрогНюз, че паното, закриващо МОЧА, е поставено там от нея, като е израз на визията на администрацията за европейския път на България. Освен исторически фигури и събития от европейската ни история, на върха на паното стои приемането ни в Шенген и Еврозоната.

 

Самата карта изобразява дърво и включва ликовете на исторически лица от Първото и българско царство, Възраждането, Третата българска държава и съвеременната ни история.


.

 

В средата на септември монументът бе опасан със скеле, като днес от Областна администрация – София потвърдиха, че обследването на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му е приключило.

 

В края на август, когато от една страна, имаше протести за премахване на МОЧА, с от друга странa - опит за жива верига за запазването му, монументът бе опасан с метална ограда.

 

През март Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на „Демократична България“.

 

От началото на войната на Русия в Украйна множество пъти МОЧА е ставал обект на атаки от подкрепящите Украйна с искането да бъде преместен от центъра на София. Към момента паметника се приема за символ на руските зависимости на България, като невъднъж протестиращи зовaт за премахването му.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама