НОВИНИ


Русия иска да преразгледаме решението си да дадем ракети на Украйна

40 4441 27.09.2023
Русия иска да преразгледаме решението си да дадем ракети на Украйна

Русия призова България да преразгледа решението си да изпрати на Украйна ракети за противовъздушни системи С-300. Руското посолство в София разпространи днес позиция на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Руската федерация, в което се отправя въпросния призив.


"В съответствие с член 4 от Споразумението между Правителството на Руската федерация и Правителството на Република България за военнотехническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. прехвърлянето на трета страна на оръжие и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е неприемливо без предварителното писмено съгласие на Руската федерация", се казва в позицията.


"Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество", посочва руската служба, очевидно игнорирайки факта, че вече месеци наред води война в Украйна, наричайки я военна операция в разрез с международното право.

 

Позицията идва, след като по-рано днес народните представители приеха предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна днес. Помощта включва зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама