НОВИНИ


SpaceX на Илон Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ

1 5534 28.09.2023
SpaceX на Илон Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ
Илон Мъск БГНЕС

SpaceX на Илон Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ за предоставяне на сателитни комуникации за военните в рамките на новата програма на компанията Starshield, съобщи агенция ”Блумбърг”.


Агенцията отбелязва, че SpaceX се е конкурирала за договори от космическите сили на САЩ с още 15 компании, в това число Viasat. Споразумението между SpaceX и американските военни бе подписано на 1 септември, то е предназначено за една година, максималните разходи по договора са ограничени до 70 милиона долара.
 

Припомняме, че през септември бизнесменът визионер обяви, че SpaceX създава мрежата Starshield, която е идентична на Starlink, но отстъпва по мащаб и ще бъде под контрола на американското правителство.
 

По-рано CNN, цитирайки биография на Мъск, написана от писателя и журналиста Уолтър Айзъксен, предаде, че милиардерът е прекъснал достъпа на Украйна до услугата Starlink, за да попречи на тайна атака на украинската армия срещу руския флот в Крим. CNN цитира твърденията на автора на книгата, според когото решението на предприемача е продиктувано от опасенията, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на атаката на Украйна срещу Крим.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама