НОВИНИ


Ще купуваме руски петрол още година. Дерогацията пада от 1 октомври 2024 г.

10 4298 28.09.2023
Ще купуваме руски петрол още година. Дерогацията пада от 1 октомври 2024 г.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи още една година с руски петрол, решиха депутатите. От 1 октомври 2024 година рафинерията на „Лукойл“ в Бургас ще трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Дотогава рафинерията поетапно ще трябва да сменя произхода на нефта, които използва.


Народните представители приеха на второ четене днес промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Според окончателното гласуване, изключението от общоевропейското ембарго върху руски петрол, което България получи, ще е със срок 30 септември 2024 година.

 

Първоначалната дерогция, която получихме от Европейската комисия, беше 31 декември, 2024 година. С днешното решение, депутатите скъсиха този срок с няколко месеца.

 

В срок до 1 октомври 2024 година „Лукойл Нефтохим Бургас“ трябва постепенно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31 март 2024 година този петрол трябва да бъде намален до 25%. 

 

С промените, депутатите въведоха и длъжността „особен търговски управител“, който при определени обстоятелства, да може да поеме контрола над „Лукойл“. Целта е да се даде възможност на държавата да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия в Бургас, при определени извънрени обстоятелства.

 

Особеният търговски управител ще се назначава от министъра на икономиката и индустрията по предложение на консултативен съвет за срок от шест месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама