НОВИНИ


Косовският премиер смята, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на Северно Косово

6 3385 03.10.2023
Косовският премиер смята, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на Северно Косово
Албин Курти, премиер на Косово БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Сърбия не се интересува от регионално сътрудничество и членство в Европейския съюз, тъй като според него тя работи по военни планове за анексиране на Северно Косово, съобщи вестник „Коха диторе“.


Курти направи тези изявления на дискусията  „Берлинският процес: Досегашни постижения, очаквания от следващата среща на върха и възможни ползи от общата инициатива за регионален пазар“, която се провежда днес в косовската столица Прищина, предаде БТА.

 

Премиерът на Косово допълни, че сръбските нападения в северното косовско село Банска на 24 септември са били извършени от членове на организациите „Гражданска защита“ и „Северна бригада“, които косовското правителство обяви за терористични в края на юни.

 

„Позволете ми да припомня, че на 29 юни обявихме двете организации „Гражданска защита“ и „Северна бригада“, за терористични организации, които действат на територията на Косово. Затова, ако предварителната информация показва нещо, (това е, че) мнозинството от участвалите в това престъпно нападение (на 24 септември), което доведе до убийството на сержанта (Африм Буняку), са били членове или на „Гражданска защита“, или на „Северна бригада“, или и на двете“, заяви Курти.

 

Той допълни, че Сърбия трябва да понесе последствия и отговорност за поведението си. Междувременно и НАТО засили частите си в Косово.

 

Сръбският президент Александър Вучич пък обвини Курти, че е извършил „брутално етническо прочистване“ с подкрепата на част от международната общност. Русия, която не признава независимостта на Косово и поддържа тесни връзки със Сърбия, заяви, че наблюдава „отблизо“ „потенциално опасната“ ситуация в Косово, като подчерта, че има „пристрастно отношение към сърбите“.

 

По отношение на Берлинския процес косовският премиер каза, че това е инициатива, където се инвестира политически, човешки, но и фондов капитал, „за да може балканската шестица (шестте страни от Западните Балкани) да се сближи помежду си, но и с ЕС“.

 

Курти подчерта, че остават още 13 дни до следващата среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в Тирана на 16 октомври, но не всички страни в региона са одобрили споразуменията в рамките на тази инициатива.

 

Той изрази съжаление, че Босна и Херцеговина са одобрили само две от три постигнати споразумения, като са изключили споразумението за свободно придвижване (само с лични карти – бел. ред.).

„Берлинският процес трябва да ни помогне да се консолидираме. (…) Нашият ангажимент в региона и в света отразява работата, която вършим в собствения си дом“, каза Курти.

 

Ситуацията в Косово е изключително напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното село Банска. В нападението бе убит косовският полицай Африм Буняку, а в последвалата престрелка загинаха трима от нападателите. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията. 

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Косово и Сърбия водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама