НОВИНИ


Почти 40 хил. са кандидатите за местна власт

0 4140 03.10.2023
Почти 40 хил. са кандидатите за местна власт

Почти 40 хил. са кандидатите за местна власт, изчисляват от Централната избирателна комисия. Само кандидатите за общински съветници са малко повече от 30 хиляди. Най-много кандидати за кмет има в София, където претендентите са 22-ма. 


Претендентите за кметските постове в 265-те общини в страната са 1360, а около 6900 са кандидатите за кметове на кметства. Кандидатите за кметове на райони са около 400.

 

ЦИК е издала указания към ОИК Перник за заличаване на регистрацията на всички кандидати за кметове на четири кметства - "Изток", "Църква", "Бела вода" и "Калкас". В мотивите е посочено, че четирите кметства, намиращи се на територията на града, не попадат в актуализирания списък на Националния статистически институт към датата 4 август т.г. и следователно в тях не следва да се провеждат местни избори през октомври.

 

Въпросът със заличаването на всички регистрации на кандидат-кметовете на пернишките кметства "Изток", "Църква", "Бела вода" и "Калкас", е прецедент, каза председателят на ОИК Румяна Петрова, цитирана от БНТ. 

 

Тя уточни, че на този етап от ЦИК е указано само да не бъдат провеждани избори в гореизброените, но за закриването им не може да се говори, тъй като такова решение се взема от Общинския съвет, а не от ОИК. Петрова коментира, че действително има взето решение от съветниците в Перник към 2015 г. за незакриване на кметствата.


По-късно днес се очаква на заседание на ОИК в Перник да бъде взето решение по казуса.

 

От ЦИК припомниха още, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтича на 14 октомври. Условието е избирателят да е живял на този адрес поне шест месеца преди датата на изборите.  Заявление може да се подаде и онлайн на страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

На 14 октомври изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама