НОВИНИ


Георги Господинов: Путин се опитва да върне и Украйна, и Европа в миналото

4 4114 04.10.2023
Георги Господинов: Путин се опитва да върне и Украйна, и Европа в миналото
Георги Господинов

"Заметохме миналото под чергата. А миналото има тези вампирски особености, то се храни от забравата. Колкото повече го забравяш, толкова повече то се пълни с кръв".


Това посочва писателят Георги Господинов в интервю за "Дойче веле".

 

"Целият ни преход всъщност беше маркиран от това използване на миналото, когато е необходимо, за националистически цели" смята той.

 

"Путин води именно война за миналото. На него дори териториалното не му е толкова важно, колкото връщането на едно символно друго време, което, разбира се, няма как да се върне. Водейки тази война, той се опитва да върне не само Русия в миналото...", казва Господинов и допълва:

 

"Покрай това гори Европа, гори и целият свят. Тоест, с тази война той се опитва да върне и Украйна, и Европа в онова минало, което според самия Путин е неговото истинско време, неговото печелившо време. Всяка война е война за миналото. И освен това всяка война ни отхвърля далеч назад - и с жертвите, и с разрушенията, със съсипаната икономика. Войната е засечка във времето, засечка в нормалното развитие на времето".

 

На въпрос защо българи споделят възгледите на Путин и изпитват някакъв сантимент именно по това минало, за което той се бори, той отговаря така:

 

"Една от причините навярно е, че ние не успяхме за 30 години дори да си разкажем миналото - защото всяка рефлексия тръгва от разказ. Ние останахме в плен на този мит за щастливото минало. Важно е да забележим тази подмяна между лично и историческо минало. Добре, но какво би било другото? В момента Путин олицетворява онова, което можем да наречем твърда и здрава ръка. Може би хората имат нужда от това. Понеже не знаеш какво да правиш с живота си, понеже нямаш усещане за принадлежност към сегашното време, ти търсиш убежище там, където последно си се усещал сигурен. Твоето минало е тоталитарно минало. И това може би е причината".

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама