НОВИНИ


ПАВЕЦ “Чаира” да заработи до година иска К. Петков

5 6078 04.10.2023
ПАВЕЦ “Чаира” да заработи до година иска К. Петков

Работи се в следващите 12 месеца да влезе отново в обращение ПАВЕЦ "Чаира" и преди 2035 г. да вкараме блок 7 на АЕЦ "Козлодуй”, за да може заместващите мощности, които ще ни трябват, реално да се случат. 


Това заяви пред журналисти Кирил Петков от “Продължаваме Промяната”.

 

Мощностите на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа спряха през пролетта на миналата година. Все още не са ясни причините за това. Прогнозната цена на основния ремонт обаче е близо 230 млн. лева. 

 

Вероятността за изграждането на нов реактор за АЕЦ “Козлодуй” пък е ясна още от средата на юни, когато бе подписан договор с “Уестингхаус”. Това се случи, след като в средата на януари правителството беше задължено да преговаря със САЩ за ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй” по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС и “Демократична България”. 

 

Заявката на Петков идва след дни на протести в сектор енергетика. Миньорите въстанаха срещу териториалните планове за зелен преход. В крайна сметка бе постигнато споразумение между изпълнителната власт, синдикатите и въглищарите, което бе гласувано и прието в пленарна зала днес.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама