НОВИНИ


Ще мине ли вотът на недоверие към кабинета "Денков"?

12 4261 04.10.2023
Ще мине ли вотът на недоверие към кабинета
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

По всичко личи, че упражнението по вот на недоверие на "Възраждане" и "Има такъв народ" би било нищо повече от елемент в предизборната кампания преди изборите за кметове и общински съветници.


По-рано днес лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че са започнали консултации за внасяне на вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор енергетика и вече имат подкрепата на „Има такъв народ“.

 

От ГЕРБ заявиха, че ще застанат зад правителството и няма да подкрепят инициирания от “Възраждане” вот на недоверие срещу кабинета “Денков”.

 

От ИТН вече заявиха подкрепата си за сваляне на “сглобката”.

 

БСП пък съобщават, че ще решат дали да подкрепят вота на недоврие на извънредно заседание на Изпълнителното бюро за партията утре.

 

ДПС до момента не са излезли в позиция "за" или "против" биха гласували.

 

Ще мине ли такъв вот?

 

Конституцията на Република България ясно казва, че една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Това значи, че 48 народни представители трябва да подпишат искане за подобно гласуване.

 

Според разпределението на силите в настоящия 49-и Парламент "Възраждане" имат 37 депутати, а "Има такъв народ" - 11. Това означава, че двете формации сами биха могли да внеса предложение вот на недоверие да бъде гласуван.

 

Предложението им би било прието, ако за него са гласували повече от половината от всички народни представители - тоест поне 121 депутати.

 

Дори и БСП да решат да подкрепят евентуален вот на недоверие към кабинета "Денков", общият сбор на гласовете на "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП е 71. Социалистите имат 23 депутати в настоящия Парламент.

 

Това означава, че - след като ГЕРБ заявяват, че ще гласуват "против" вот на недоверие, ще трябва да се разчита на евентуална подкрепа на ДПС, които към момента запазват мълчание.

 

Дори и тогава обаче гласовете на "Възраждане", "Има такъв народ", БСП и ДПС биха били 107 (ДПС разполага с 36 места в Парламента).

 

Ако към тях добавим и гласа на независимия депутат Радостин Василев - гласовете отново са по-малко от минималните 121. И това с уговорката, че нито БСП, нито ДПС все още са заявили позиции.

 

По всичко личи, че подобно упражнение на "Възраждане" и "Има такъв народ" би било нищо повече от елемент в предизборната кампания преди изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври, тъй като математиката показва, че изначално би се увенчало с неуспех.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама