НОВИНИ


Русия все повече посяга към Абхазия. Ще строи военноморска база

10 4577 05.10.2023
Русия все повече посяга към Абхазия. Ще строи военноморска база

Русия планира да създаде военноморска база на черноморското крайбрежие на сепаратисткия грузински регион Абхазия, както съобщи лидерът на региона Аслан Бжания, цитиран от “TVP World”.


Бжания заяви, че е подписано споразумение за изграждане на постоянна военноморска база в района на Очамчира, предаде БГНЕС.


"Подписахме споразумение и в близко бъдеще в района на Очамчира ще има постоянна база на руските военноморски сили", заяви лидерът на Абхазия.


Той подчерта: "Всичко това е насочено към повишаване на нивото на отбранителната способност както на Русия, така и на Абхазия, и този вид взаимодействие ще продължи. Има и неща, за които не мога да говоря".

 

Споразумението идва след среща между Бжания и Владимир Путин.


Русия официално признава Абхазия и друг отцепнически регион - Южна Осетия, за независими държави през 2008 г., след петдневна война, в която руските сили отблъскват грузинския опит да си върнат контрола над Южна Осетия, приключила на 12 август 2008 г.


Решението за създаване на военноморска база в Абхазия следва съобщението за изтегляне на по-голямата част от Черноморския флот на Русия от основната му база в анексирания Крим поради нападения от страна на украинските сили.

 

В края на август бившият президент на Русия и настоящ председател на Съвета за сигурност на Кремъл Дмитрий Медведев заговори, че Москва може да анексира подкрепяните от Русия отцепнически региони на Грузия Южна Осетия и Абхазия.

 

Южна Осетия отдавна е в полезрението на Русия. Съвсем в началото на конфликта в Украйна, когато напрежението се повиши в Приднестровието - самопровъзгласила се държава в източната част на Молдова, в Южна Осетия се появиха намерения за провеждането на референдум за присъединяването към Руската федерация.

 

Южна Осетия е бивша автономна област по време на съветската власт, която се самопровъзгласява за независима република. Тя обаче е частично призната държава. До началото на 2009 г. Южна Осетия е призната за независима държава, само от Русия, Никарагуа, Венецуела и Науру. България и страните от Европейския съюз не признават Южна Осетия и нямат дипломатически отношения с нея.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама