СВЯТ


Тръмп твърди, че не може да бъде съден, тъй като президентите на САЩ имат имунитет срещу обвинения

2 5180 06.10.2023
Тръмп твърди, че не може да бъде съден, тъй като президентите на САЩ имат имунитет срещу обвинения
Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп БГНЕС

Доналд Тръмп, който иска да прекрати федералното дело срещу него по обвинения в опит да отмени загубата си на президентските избори през 2020 г., твърди, че не може да бъде съден, тъй като президентите на САЩ са имунизирани срещу наказателни обвинения, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.


"В този случай 234 години непрекъсната историческа практика - от 1789 г. до 2023 г. - предоставят убедителни доказателства, че правомощието да се повдигне обвинение срещу бивш президент за негови официални действия не съществува", пишат адвокатите на Тръмп в писмо до Окръжния съд във Вашингтон.

 

Това беше едно от двете действия, които правният екип на Тръмп инициира, за да отхвърли наказателните дела срещу бившия държавен глава на САЩ. Те също така поискаха от нюйоркски съдия да отмени обвиненията, свързани с плащане за мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс преди президентските избори през 2016 г., като ги нарекоха "политически мотивирани" и правно невалидни.

 

Тръмп беше президент от 2017 г. до 2021 г., като системно твърдеше, че има имунитет - както докато беше на поста, така и след като напусна Белия дом. Съдилищата в САЩ отхвърляха тези претенции на експрезидента, припомня Ройтерс. През 2020 г. Върховният съд на САЩ отхвърли аргумента на Тръмп, че има абсолютен имунитет срещу щатски наказателни разследвания, докато е държавен глава.

 

Миналата година американски съдия постанови, че Тръмп не е имунизиран срещу граждански искове, които го държат отговорен за насилието на неговите поддръжници по време на бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. Съдията коментира, че действията на Тръмп, довели до бунта, поставящи под съмнение резултатите от изборите, не са били служебна отговорност. Тръмп обжалва това решение.

 

През август специалният прокурор на САЩ Джак Смит обвини Тръмп в четири престъпления, свързани с опит да се намеси в преброяването на гласовете и да блокира сертифицирането на президентските избори в САЩ през 2020 г. Тръмп не се признава за виновен. Това е едно от четирите наказателни дела, пред които е изправен 77-годишният Тръмп, докато се опитва да си върне Белия дом, като основен претендент за номинацията на републиканците през 2024 г.

 

Във вчерашната си съдебна си жалба адвокатите му твърдят, че посочените в обвинителния акт действия, насочени към осигуряване на "честността на изборите", са "основни за официалните му отговорности като президент".

 

Тези действия включват срещи, на които се твърди, че Тръмп е призовал американското министерство на правосъдието да разследва необосновани твърдения за изборни измами и е оказал натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да откаже да удостовери изборите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама