НОВИНИ


Искат дисциплинарно наказание за районния прокурор на София

15 5492 06.10.2023
Искат дисциплинарно наказание за районния прокурор на София

Заместник-главният прокурор Мария Павлова внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.


Предложението е изготвено въз основа на доклад от тематична ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г., назначена със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на 07.08.2023 г.

 

То е основано на доклад за работата на Зартова след проверка, разпоредена през лятото на т.г. от Сарафов, след като стана известен случай на двойно убийство, чиито извършител е бил освободен преди година по друго обвинение, пише Lex.bg.

 

В началото на август Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

 

Заради това Борислав Сарафов обяви, че ще бъде безкомпромисен към административните ръководители и всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение при разследване на престъпленията срещу личността. Затова той нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура.

 

Проверката беше възложена на екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП.

 

В съобщението от днес се казва, че са били извършени 58 проверки на прокурори от СРП. Установени са данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си зарази пропуски в работата.

 

В предложението до ПК на ВСС се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на Невена Зартова засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт.

 

Поискано е и образуването на дисциплинарно производство срещу Зартова.

 

Същевременно тя е един от кандидатите за европейски делегирани прокурори и нейното изслушване от Прокурорската колегия е насрочено за петък сутринта.

 

По-рано тази година Зартова все участие в протестите на магистрати и прокурори пред Съдебната палата в подкрепа на бившия главен прокурор Иван Гешев.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама