ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 13 ноември

0 3973 12.11.2007
Пресата на 13 ноември

Вестниците пишат за ослушването на властта за 13-тата заплата; за нова партия, която щяла да смачка управляващите; за данъка ауспух, предложен от Брюксел; за спрения полет на Сокола в Ардино.


Властта се ослушва за 13-а заплата, попарва предколедно Стандарт.

Властта се ослушва за коледните премии. До новата 2008 г. остава само месец и половина, но в министерствата още няма решение за 13-а заплата, установи проверка на "Стандарт". Членовете на правителството до последно ще бавят паричната честитка. Причината е, че все още изчисляват дали хората им са икономисали достатъчно средства през годината, откъдето да дойдат пари за бонуси. Вести за 13-а заплата служителите на просветния шеф Даниел Вълчев ще научат едва в последните дни на декември. Премии ще се раздават само ако са спестени пари във фонд "Работна заплата". "Все още не знаем дали има икономии", отговарят в един глас от ведомствата на Емел Етем и Веселин Близнаков. Служителите на министрите на отбраната и бедствията и авариите пък тайно стискат палци проверката дали са спестили средства или не да приключи с положителен резултат. Дават рамо на каузата и като икономисват от канцеларски материали. В подобно неведение тъне и администрацията на президента. Не е сигурно, че въобще ще се обсъжда 13-а заплата при нас, обясниха от "Дондуков" 2. Единствено служителите на здравния министър Радослав Гайдарски вече леят шампанско. Хората му със сигурност ще получат 13-а заплата, увериха от ведомството. Колко нули обаче ще има бонусът ще стане ясно през декември, защото тогава ще приключи анализът какви са финансовите възможности в системата. Докато здравната администрация се радва, тъжни финансови новини застигнаха икономическото министерство. "Пари няма, така че забравете за бонуси", отсякъл новият шеф на енергетиката Петър Димитров.  

Европа може да ни накаже, предрича Дневен Труд.

Европа може да накаже България заради купуването на гласове по време на местните избори”, заяви Йоханес Лайтенбергер, говорител на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу. “Засега констатираме, че България сама ясно е декларирала, че ще проследи този въпрос. Следователно не бива да влизаме в спекулации”, уточни Лайтенбергер. Той призова обаче преди това да приключи проверката на българските власти дали са купувани гласове на вота.

Спряха полета на Сокола над Ардино, съобщава Новинар.

Административният сърд в Кърджали назначи повторно преброяване на бюлетините от балотажа в Ардино, където кандидатът на "Новото време" Мехмед Дикме загуби с около 800 гласа от кандидата на ДПС Ремси Мурад. Това стана ясно вчера на първото дело в района срещу вота по жалба на "Новото време". От партията поискаха изборите да бъдат обявени за недействителни и да бъде извършена проверка на дописаните в избирателните списъци. От вътрешното министерство трябват да представят информация за всеки избирател кога е влязъл в България и датата на адресната му регистрация, за да се установи дали отговаря на принципа на уседналост. Ще бъде извършена и графологична експертиза на подписите.Освен това ще се проверява дали кандидатът на Сокола Ресми Мурад има друго гражданство освен българско. Срещу резултатите от местния вот са образувани 438 дела. Това обяви вчера председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Жалбите, по които се образуват делата, са свързани основно с твърдения за закононарушения, които са повлияли на изборния резултат, обясни той. По думите на Пенчев има злоупотреби с възможността за обжалване на вота от страна на партии, които използват съда, за да удължат политическия си живот. Този подход не е сериозен, не може съдебната инстанция да подменя избирателните комисии, не може съдът да определя кой ще бъде кмет или общински съветник, категоричен бе председателят на ВАС. Съдебен контрол върху изборите трябва да има, но всичко трябва да бъде с мярка и да се търси баланс, коментира още той. Пенчев гарантира, че всички дела ще бъдат решени в предвидените от закона срокове. И допълни, че сега окончателни съдебни решения ще има в много кратки срокове за разлика от всички предишни избори, при които разглеждането на жалбите срещу резултатите продължаваше с години.

Нещо шава в БСП, анализира Монитор.

Гъста е мъгла паднала над "Позитано" 20. Почти нищо не се вижда, но нещо шава в мрака. Това раздвижване стана осезаемо още в първата изборна нощ, когато невенчалият се за БСП Бриго Аспарухов обяви, че в партията има напрежение. И че за загубата е отговорно ръководството. Пожарът беше локализиран и потушен своевременно лично от Сергей Станишев, който, разбира се, не потвърди новината за напрежението. Не че това не се вижда и с просто око, но един лидер няма друг ход в такава ситуация. Малко по-късно Кирил Добрев обяви, че БСП има спешна нужда от нови лица. Ивелин Николов, който обучава младежи за червената банка кадри, не отрече тази видна от всички необходимост. В същото време и по същия въпрос изока и Коце Паскалев, който почти без партийна подкрепа успя да се пребори за Благоевград. "Зад кого застана президентът Георги Първанов на местните избори - зад БСП или зад ГЕРБ?", попита Паскалев. Шокиращо прозвуча съобщеното от него - бившият президентски съветник: по време на кампанията държавният глава се е срещал с двама кандидат-кметове на града, но не и с Паскалев. И други неща пита той. Например, каква е била ролята на Висшия съвет при реденето на листите. Тук вече боли… Шава и още нещо на "Позитано" 20. Тайно и полека двуполюсният модел се премести от общата политическа сцена вътре в БСП. Някои се държат като управляващи, други - като опозиция. Някои са леви по битие и по съзнание, други - за кеф.

Нова партия, която да смачка управляващите, стягат от учителските синдикати, оповестява Стандарт.

Инициативата за създаването на новата политическа сила дойде не откъде да е, а от училището на образователния министър Даниел Вълчев - Четвърта езикова гимназия във Варна. След като управниците нехаят за нас, ние ще влезем в политиката, каза преподавателката от школото Илияна Иванова. Учителите са 150 000 в страната, ще направим партия, на която и Столетницата може да ни завиди, подкрепи идеята зам.-председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" във Варна Стойко Атанасов. В знак на бойкот учителите от морския град масово хвърлят оставки. Това не е емоционален акт. След като на тези, на които им искахме оставките, не им стигна мъжество да я подадат, аз напускам, обясни учителката Грета Щиркова. Тя вече е казала на учениците си, че се маха. Идеята за новата политическа партия обаче не се приема радушно от синдикалните лидери, установи проверка на "Стандарт". Не мисля, че едно такова обединение ще защитава най-добре интересите на съсловието, скастри подчинените си лидерът на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов. Той заяви категорично, че не само че не бил станал председател, но не би и членувал в партията. Скептична беше и лидерката на СБУ Янка Такева. "Ще се обадя да проверя във Варна, но няма да коментирам", отсече синдикалната дама.

Желю Желев: БСП управлява както трябва, цитира президента от 1990 до 1997 г. Дума.

Социалистите хванаха дневния ред на обществото, заяви експрезидентът и пръв лидер на СДС БСП управлява както трябва - България влезе в ЕС, НАТО, прие американските бази. Всичко това показва ново управление, което не приляга много на лява партия, но те хванаха дневния ред на обществото и затова се задържат на власт. Това заяви вчера първият демократично избран президент на България Желю Желев. Създателят и пръв председател на СДС беше на гости на сегашния син лидер Пламен Юруков в централата на “Раковски” 134, след като 15 години не беше стъпвал в нея. Срещата е по повод 18-годишнината на синята партия, за чиято рождена дата се смята 7 декември 1989 г. Двамата са си говорили за миналото и бъдещето на СДС, обясни и самият Юруков. Желев критикува Иван Костов и Петър Стоянов. Според експрезидента Командира пречи на обединението на дясното пространство. Голямата му грешка беше, че направи партийна приватизация и с това корумпира СДС, допълни Желев. По адрес на Стоянов, който го наследи на държавния пост от 1996 до 2001 г., коментарът беше, че не е било красиво, след като е бил президент, да се връща “и да търка парламентарните банки”.

Дистрибуторите на горива искат замразяване на акциза, информира Дневник.

Цените на най-масовите течни горива ще стигнат до 2.20 лв. за литър след Нова година, ако парламентът гласува предложените от правителството по-високи акцизи за 2008 г. Това предупредиха пред "Дневник" представители на бранша с уточнението, че сметките са правени спрямо сегашните цени на суровия петрол и при допускането, че поскъпването му ще спре. Очакванията на търговците са с новите по-високи акцизи след 1 януари цените на горивата да се покачат с 3 до 4% над сегашните нива. При дизела повишението ще е с 8 стотинки до 2.20 лв. за литър, а при бензин А-95, който е другият най-потребяван нефтопродукт, с 6 стотинки до близо 2.10 лв. за литър. Увеличението е по-голямо от разчетите на финансовото министерство - 6 стотинки при дизела и 5 стотинки за бензина, защото след начисляването на акциза се начислява и данък добавена стойност, вече върху по-висока база. "Задържахме цените колкото можахме, но с увеличението на акцизите от следващата година дори текущите котировки на нефта на международните пазари да се задържат, горивата неизбежно ще поскъпнат още", обясни ситуацията Иван Костадинов, търговски директор на най-голямата верига бензиностанции в страната "Петрол". Не може да не се съобразяваме с промените на пазара, заявиха в официално становище от австрийската компания OMV. Ръст на цените на горивата до 10% може да допринесе с половин до 1 процентен пункт към инфлацията, обясни Георги Стоев, управляващ съдружник в консултантската група "Индъстри уоч".

Катаджии в засада с психотестове за агресия, пише Новинар.

Катаджиите ще могат да дебнат в засада освен с дрегерите и радарите вече и с психотестове. Това е едно от предложенията на "Пътна полиция", за да се намали агресията по улиците на страната. Периодичните тестове, които ще са изготвени от специалистите в МВР, ще бъдат давани на шофьорите, които системно и грубо нарушават Закона за движение по пътищата. Другото предложение на КАТ е пияните водачи също да се подлагат на психоанализ. След като психотестът е попълнен, то той се дава на експерти, които преценяват дали водачът има наистина лабилна психика. Специалистите могат да направят и предложение книжката на агресивния водач да бъде отнета. Освен нововъведенията в пътната полиция българските униформени могат от 1 септември вече да отнемат и книжките на всички водачи, които са от страни членки на Европейския съюз. Досега катаджиите можеха да пишат само актове и фишове на чужденците нарушители. От началото на годината в страната са загинали над 900 души, ранените са над 8500 при регистрираните близо 7000 катастрофи. Според едно от изследванията на психологическия профил на шофьорите у нас най-добрите и внимателни водачи са бизнес дамите.

Брюксел предлага: Данък ауспух, научаваме от Стандарт.

Удрят жигули и москвичи, екоколите минават най-тънко Данък "ауспух" ще удари собствениците на стари жигули и москвичи. Собствениците на возила без катализатор ще плащат налог, колкото за мощна лимузина. Идеята е да се намалят вредните газове, които бълват автомобилите. Този проект ще обсъждат днес в Брюксел финансовите министри от страните в ЕС. На заседанието ще участва и родният финансист №1 Пламен Орешарски. Всяка държава сама ще реши дали налогът ще зависи от отделения въглероден двуокис или пък от разхода на гориво. Сега у нас данъкът се изчислява според мощността на двигателя и годината на производство. Първоначалното предложение на работната група бе до края на 2008 г. 25% от налога да се определя според отровните емисии. Но много от държавите в общността се обявиха против.

Софийският боклук - разпилян между Горни Богров, Перник и..., недоумява Дневник.

Отпадъците на София най-вероятно ще се съхраняват временно на площадката в Горни Богров, след като бъде изчерпана квотата за сметищата в Цалапица и Карлово. Това стана ясно от недомлъвките на столичния зам.-кмет Мария Бояджийска и зам.-министъра на екологията Чавдар Георгиев. След поредната работна среща между общината и Министерството на околната среда и водите двамата отново не дадоха категоричен отговор как ще бъде решен проблемът с отпадъците. Капацитетът за депонирането на балите ще се изчерпи до 7-8 дни и увеличаване на квотата няма да има, съобщи пред агенция "Фокус" кметът на Карлово Найден Найденов. До изпълнението на договора там остават около 4500 т, което значи, че капацитетът ще бъде изчерпан максимум до 10 дни. "След като 80-те хиляди тона бъдат депонирани, нито грам боклук повече няма да влезе в сметището в Карлово", заяви Найденов. До Цалапица също могат да се извозят още около 5 тона отпадъци, каза Мария Бояджийска. Тя обаче не пожела да каже накъде ще се насочат камионите с бали след това.

Приоритет на София са трафикът и просветата, прогнозира Дума.

Трябва да се сложи край на ерата на Флинтстоун и на дупченето на билети в устата на динозавъра, заяви зам.-кметът на столицата Велизар Стоилов Справянето с натоварения трафик и образованието ще бъдат приоритетите на бюджета на Столичната община за 2008 г. Това съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. По първоначални разчети бюджетът на столичния град за догодина ще възлиза на около 750 млн. лева. Герджиков обясни, че чувствително ще се завишават средствата за справяне с проблема с трафика, като голяма част ще са за довършване на пробивите "Тодор Каблешков" и "Данаил Николаев". Заделили сме 40 млн. лева само за отчуждаването на терени, уточни зам.-кметът. Приоритетът за справяне с трафика е съчетан и с довършването на метрото до "Младост". Догодина започват и конкурсите за подземни паркинги в центъра. В парите за чистота няма да има съществена промяна от настоящата година, не се предвижда и увеличение на такса смет. Според разчетите няма да бъдат дадени и повече пари на концесионера по чистотата фонда "Икуест". Другият приоритет в бюджета на столицата за догодина ще е образованието, категоричен бе Герджиков. Предвидени са пари за строителството на нови детски градини, разчита се на финансиране и от европейските фондове. Все още обаче няма яснота по отношение на приватизационната програма за догодина. По предварителни разчети е заложено от продажба на своя собственост общината да събере 16 млн. лева.

Резил за България в Лондон, критикува Монитор.

868 хил. лв. струва интериорният резил на щанда България, представена на световната туристическа борса в Лондон от 12 до 15 ноември. Анелия Крушкова, изпълнителен директор на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) почти се разплака при вида на грубо скования гипс картон, чието художествено оформление напомня повече на зле нарисувана египетска пирамида, отколкото на Рилски манастир. Още по-смайващи са снимките върху челната страна на нашия павилион, който трябва да представлява лицето на Рилския манастир: от ляво на името на държавата по височина се вижда половин детско лице, а от дясно мъж, който прави циганско колело по бял опънат панталон, а върха на пръстите му сякаш подрива буквата “А” от надписа Bulgaria. Липсата на организация на нашия щанд е още по-впечатляваща. Никой, включително и участниците нямат идея каква е програмата за времето, в което участваме на изложението и българското презентиране минава под неофициалния надслов “Хаос и ужас”. Това усещане се подсилва и от глобата, която ще бъде наложена на българския щанд за закъснение в откриването му. В 10 сутринта, когато борсата е вече открита, на “наша територия” все още се ковеше дюшеме и мъкнеха кашони.

Юруш на гръцко олио,“мазен” туризъм тръгна на юг, установява 24 часа. 

Доста стоки в Гърция вече са с по-ниски цени от родните. Все повече българи масово практикуват шопинг туризма до южната ни съседка. На 20 км от ГКПП Кулата край магистралата за Солун има близо десетина големи магазина. Те непрекъснато правят промоции и разпространяват рекламните си листовки у нас. Така винаги се знае в кой период коя стока е изгодна. Най-често нашенци купуват палмово олио или рапично масло по 11 лв. за туби от 5 л.

Плащаш 163 лв. и блокираш София, съобщава Дневен Труд.

Всеки, който иска да затвори улица в центъра на София за 12 часа, може да го стори, ако извади 163 лв. И тутакси ще получи благословията на зам.-кметицата по сигурността Юлия Ненкова. Това установи репортер на “Труд”, докато бе заклещен в зверското задръстване на бул. “Драган Цанков” вчера. Оказа се, че локалното платно на възловото трасе между улиците “Фредерик Жолио-Кюри” и “Латинка” е блокирано заради снимките на американския психотрилър “Нощта на елена”. Затварянето на улица в центъра на Виена за цял ден е почти невъзможно според служителя на кметството Валтер Галош. За по-малко от два часа и то в покрайнините се плаща 54,50 евро. Берлинският сенат взема минимум 767 евро за разрешително за снимки и 65 евро на ден за неудобство на гражданите.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама