НОВИНИ


Министър Радев: Териториалните планове са единственият начин да се реши проблемът със слона в стаята

10 4781 08.10.2023
Министър Радев: Териториалните планове са единственият начин да се реши проблемът със слона в стаята

Не съм чул този директен упрек за това, че съм лъжец. Имахме многочасов и много добър разговор. Разминаването е в искането и настояването териториалните планове да бъдат оттеглени. Това е най-неразбираемо за мен - териториалните планове са единственият инструмент на солидарност, който позволява да решим проблема със слона в стаята - годините преструване, че няма да свършим никакъв преход. Такъв трябва да има.


Това заяви пред bTV енергийният министър Румен Радев. 


Коментарът му идва на фона на стачна готовност в сектора на енергетиката и продължаващите протести на миньорите, които са блокирали ключови пътни артерии в страната заради така наречените териториални планове. 


Той категорично заяви, че проблемът с изтеглянето на плановете е отказ и страната ни ще излезе от ситуацията на водене на преговори. 


“Това е волята ни - да не търсим оттегляне на плановете, а договаряне на по-добри условия в тях”, обясни министърът. 


Длъжници на протестиращите миньори по думите му са всички онези, които през годините са имали разбирането за посоката на еволюцията в технологиите и енергопроизводството. 


“Това неговорене е създало огромното недоверие, което виждаме”, смята министър Радев. 


“Съдържанието на териториалните планове не зависи от да речем ТЕЦ “Марица Изток”. Ефективни стачни действия са сериозно предизвикателство за енергийната сигурност. Биха се взели мерки, и към момента системата ни функционира без проблеми”, обясни министърът. 

Въглищните централи имат своето място, те са съществена част от критичната ни инфраструктура. Ако говорим за стачни действия в най-критичния момент, те ще имат своето отражение, обясни още Румен Радев.


Министърът коментира още и исканият вот на недоверие от опозицията. По думите му той е неоснователен. 

 

“Оставката не е в джоба ми, а в ръцете на премиера. До момента виждам, че той има доверие в това, което правя”, обясни още Радев. 

 

Министърът увери, че войната в Израел между Тел Авив и Хамас няма да повлияе на енергийните пазари, защото страната ни не използва ресурси от там. Енергийната ни инфраструктура не е в опасност, обясни още Румен Радев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама