НОВИНИ


Ужасът в Израел: Близо 1000 са загиналите и от двете страни на конфликта

5 4152 08.10.2023
Ужасът в Израел: Близо 1000 са загиналите и от двете страни на конфликта

Повече от 600 израелци са били убити при атаки от Газа от събота, съобщи правителството. Ответните израелски въздушни удари са убили най-малко 370 души в Ивицата Газа. Ранените и от двете страни надхвърлят 4000 души. Смята се, че около 100 войници и цивилни са били отвлечени от началото на конфликта. 


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че има съобщения за убити американски граждани. Други страни, включително Франция, Украйна и Тайланд, също съобщават за смъртни случаи.

 

Двама британски граждани са в неизвестност.


Междувременно полицай застреля двама израелски туристи и техният екскурзовод в Александрия. 

 

Израел официално обяви, че се намира в състояние на война за пръв път от 50 години. Правителството взе това решение, като прие така наречения параграф 40-Алеф. На армията е предоставена пълна свобода на действие, съобщи държавното радио Кан.


Вълната от атаки, предприети от въоръжената групировка Хамас в събота сутринта, е най-голямата ескалация от десетилетия между двете страни. Тя дойде в момент, в който САЩ се опитват да договорят ключово споразумение между Саудитска Арабия и Израел. Експерти посочват, че то би обезсмислило съществуването на групировката "Хамас".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама