НОВИНИ


Подадохме документи за второто плащане по ПВУ. Чакаме 1,4 млрд. лв. за ЖП транспорт, енергетика, правосъдие

3 4448 09.10.2023
Подадохме документи за второто плащане по ПВУ. Чакаме 1,4 млрд. лв. за ЖП транспорт, енергетика, правосъдие
Асен Василев, министър на финансите БГНЕС

България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от Министерство на финансите. Това стана възможно след като в последните три месеца бяха изпълнени над 30 мерки.


Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на НПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме. С подаването отново се отваря достъпът до средства в размер на около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), се казва в информацията. 

 

Второто плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост е на ориентировъчна стойност от около 1,4 млрд. лв. и включва 66 етапа и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм изисквания плащане по НПВУ, твърди МФ.

 

От 66 етапа са отчетени като изпълнени 62 етапа, или 94%. От оставащи неизпълнени етапи, един е свързан с цел за намаляване на обществени поръчки с един-единствен оферент за 2022 г. (етап 243), а друг – с отпадането на проект от НПВУ във връзка с липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс (Интермодален терминал Русе, етап 193).

 

Другите два етапа са свързани със завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и с приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа. Европейската комисия има право да намали частично изплатената сума.

 

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост, след което е необходимо да се проведат консултации и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото плащане.

 

За да бъде завършена оценката също така е необходимо да бъдат приети подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение, и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката Русe – Каспичан.

 

"Днес Европейската комисия получи от България второ искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", съобщи и офисът на Европейската комусия в България във Facebook.

 

Искането е на стойност 724 милиона евро под формата на безвъзмездни средства е свързано с реформи и инвестиции за iзграждане на STEM центрове, иновации в образованието и научните изследвания; интелигентна промишленост; цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефективното улично осветление, възобновяеми източници; цифровизация на железопътния транспорт; насърчаване на електронното здравеопазване; подпомагане на декарбонизацията на енергийния сектор; псигуряване на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията.

 

Следва ЕК да направи предварителна оценка на искането и след това да я изпрати на Икономическия и финансов комитет на Съвета.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама