НОВИНИ


Няма обвинени българи от канала за износ на военни стоки за Русия

4 4327 11.10.2023
Няма обвинени българи от канала за износ на военни стоки за Русия

Български граждани не са привлечени към наказателна отговорност за износ на военни стоки за ЧКВ “Вагнер” в Русия, съобщиха от прокуратурата. Организираната престъпна група се е състояла от 12 души, като на петима от тях вече са повдигнати обвинения - всички са чужденци. Очаква се днес да бъдат гледани мерките им за неотклонение. Прокуратурата иска най-тежката - задържане под стража.


За схемата с износа на стоки с така наречената двойна употреба се разбра вчера. Те са били изнасяни за военните действия на територията на Украйна. От прокуратурата съобщиха, че стоките не са били предназначени за руската армия специалните части. Като възможни крайни потребители на изделията в Руската федерация са елитните войски "26-ти отряд със специални предназначения", по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота, Частна военна компания "Вагнер“, отряд "Ахмат" и други.

 

Изяснява се как е била финансирана дейността на групата. Тя е действала от 2022 г. до 9 октомври, когато е била извършена специализираната операция за неутрализиране на групата. 

 

За извършване на престъпната дейност е била регистрирана фирма в Пловдив, от чието име са закупувани различен тип стоки с двойна употреба. В последствие тези стоки са преопаковани в жилищен имот в Пловдив, поставени в куфари и чанти и транспортирани до летище София, от където е направен опит да бъдат изнесени и в този момент е била задържана групата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама