НОВИНИ


Ердоган нарече израелския отговор срещу Хамас "клане"

26 4273 11.10.2023
Ердоган нарече израелския отговор срещу Хамас
Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова днес към сдържаност Израел и палестинците, предаде турската телевизия НТВ. Той заяви, че блокадата и бомбардировките на Газа, предприети от Израел в отговор на нападението на палестинската войнствена групировка Хамас, са непропорционален отговор, равнозначен на "клане", предаде "Ройтерс".


Тъй като Анкара предложи да посредничи, Ердоган и външният му министър проведоха разговори с регионалните сили, Съединените щати и други. Пратеникът на Израел в Анкара обаче заяви, че е твърде рано да се обсъжда посредничество.

В реч пред парламентарната група на управляващата си партия Ердоган заяви, че дори войната има "морал", но разпалването на конфликта от уикенда насам го е нарушило "много сериозно".

 

"Да пречиш на хората да посрещнат най-основните си нужди и да бомбардираш жилища, в които живеят цивилни - накратко, да водиш конфликт, използвайки всякакъв вид срамни методи - не е война, а клане", каза той, визирайки прекъсването на електричеството и водата в Газа и разрушаването на инфраструктурата от страна на Израел.

Турция, която в миналото е подкрепяла палестинците и е приемала членове на "Хамас", работи за възстановяване на връзките с Израел след години на враждебност. За разлика от Европейския съюз и САЩ, Анкара не смята Хамас за терористична организация.

 

Макар да не обвинява открито Израел, Турция заяви, че боевете се дължат на дългогодишни несправедливости спрямо палестинците и че единственият път към мира е формирането на суверенна палестинска държава в рамките на двудържавно решение.

 

По-рано днес турският заместник-министър на образованието Назиф Йълмаз написа на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Туитър, че ще умре.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама