МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023


Ваня Григорова: След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха

2 4254 11.10.2023
Ваня Григорова: След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха
Екип на Ваня Григорова

След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха. Надявам се във вота за местното самоуправление да надделеем над съществуващото надмощие и диктат на парите, които определят управлението на столицата в момента. Това заяви кандидатът за кмет на София от МК „БСП за България“ Ваня Григорова, която взе участие в дискусия, организирана от Фондация “Солидарно общество” и списание „Ново време“ под надслов “Солидарната община – добро място за живот”.


В събитието, което е трето в рамките на проекта “Социалната държава - устойчив модел в интерес на работниците” взе участие и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков.

 

В дискусията бе поставен акцент върху функцията на кметовете като важна структурна единица от политическия елит.

 

Ваня Григорова представи пред участниците свои ключови идеи за бъдещото управление на столицата, залегнали в “Манифест за едно демократично управление”.

 

Тя отново подчерта своята основна теза, че общината трябва да се „завърне“ в ключови за нея функции и дейности, свързани с чистота, водата, осветлението, озеленяването на града и даде пример, че последното не съществува от 10 години, а е оставено на практика в частни ръце.

Друг проблем е липсата на условия за масов спорт в Столична община, което води до редица здравословни проблеми на жителите, особено видимо при децата и учениците, все по-често страдащи от наднормено тегло. По думите й в София няма достъп до масов спорт. За сметка на това общината финансира спортове като ММА или кърлинг. „Излиза, че една община може да работи в интерес на шепа хора, но не и в интерес на гражданите и децата, развивайки масов спорт като футбола, например“ каза Григорова и допълни, че това са само част от проблемите.

 

Тя посочи и възможните решения. „В управлението на столицата е необходимо да има демократизация на икономиката, а това става чрез връщането на публичните дейности в общински ръце“, каза Ваня Григорова. Другата важна стъпка за целта е децентрализация на бюджета и поне 20 процента от средствата да се преразпределят от районните кметове.

 

Кандидатът за кмет на обединената левица отбеляза още, че демократизацията трябва да мине и през това в общинските предприятия да има синдикати, които да гарантират правата на широк кръг работещи.

 

“В тази кампания силно се надявам да достигнем до максимално широк кръг хора, не само тези в лявото политическо пространство, а до всички обезверени граждани, защото трябва да се чуе гласът на безгласните и да преодолеем апатичността”, подчерта Ваня Григорова.

Достъпност и чистота на градската среда. Планиране на капиталовите разходи с хоризонт от 20-30 години напред. На това акцентира Иван Таков.

“Още от 2015 г. говорим за София на две скорости - привидно лъскав център и изтласкване на бедните към крайните квартали. Уплътняването на градската среда не е работещ вариант”, каза Таков и допълни, че е необходима децентрализация на градската среда, чрез вторични градски центрове, в които да се развият училища, културни средища, инфраструктура, градски транспорт, изграждане на условия за хората в неравностойно положение.

„В момента централизацията води до засилен трафик, замърсяване на въздуха, концентриране на администрация, бизнес и работодатели в центъра на столицата”, обясни Иван Таков, който бе председател на групата на „БСП за България“ в досегашния общински съвет в столицата.

В заключение той обобщи, че трябва да спре уплътняването на градската среда и София трябва да развива крайните си квартали, защото това ще спомогне за намаляване на трафика и за по-чист въздух.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама