НОВИНИ


Столтенберг призова враждебните на Израел страни да не търсят задълбочаване на конфликта

6 4370 12.10.2023
Столтенберг призова враждебните на Израел страни да не търсят задълбочаване на конфликта
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг БГНЕС

Враждебните на Израел страни не следва да търсят задълбочаване на конфликта или да се възползват от обстановката, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след края на двудневното заседание на министрите на отбраната на държавите от пакта в Брюксел, предаде БТА.


Израел има право на самоотбрана, защитата на цивилните е особено важна, категоричен бе той. По думите му съюзниците решително осъждат нападението на "Хамас" и настояват за незабавно освобождаване на взетите заложници.

 

Генералният секретар информира, че следващата седмица предстои редовното годишно учение на НАТО, свързано с ядрените сили. Тази година учението ще обхване Италия, Хърватия и района на Средиземно море. Изпращаме ясното съобщение, че НАТО ще защити всеки съюзник, отбеляза Столтенберг.

 

Той посочи също така, че отново е поставил въпроса за ратификацията на присъединяването на Швеция към алианса и турската страна е потвърдила споразумението от Вилнюс, което предвижда приключването на процеса. Очаквам турското правителство да внесе протокола в парламента и да работи за бърза ратификация, коментира Столтенберг.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама