НОВИНИ


Десетки хиляди мюсюлмани по света протестираха срещу Израел

2 4549 13.10.2023
Десетки хиляди мюсюлмани по света протестираха срещу Израел

Десетки хиляди хора излязоха на протест в страни от Близкия изток и други части на света в подкрепа на палестинците и срещу военните действия на Израел, които започнаха в отговор на атаката на групировката "Хамас" на 7 октомври. 


Еврейските общности във Франция и на други места също планираха да проведат митинги в знак на солидарност с Израел след трансграничното нападение на Хамас от Газа, най-смъртоносното убийство на цивилни в историята на Израел.


Хамас, който управлява Газа, призова палестинците да се надигнат на протест срещу израелските бомбардировки в ивицата Газа и да се изправят срещу израелските войски в окупирания Западен бряг. Смяташе се, че джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим ще се превърне във възпламенителна точка. 


Военният отговор на Израел срещу атаките на "Хамас" предизвикаха гняв, особено сред голяма част от арабския и мюсюлманския свят. 


В Багдад в петък десетки хиляди иракчани се събраха на централния площад "Тахрир", развявайки палестински знамена и изгаряйки израелското знаме, скандирайки против САЩ и Тел Авив. 


Организирани от държавата митинги се проведоха в Иран, чието правителство е основен поддръжник на Иран и един от основните врагове на Израел. 


В Индонезия ислямският духовник Абу Бакар Башир, заподозреният организатор на атентатите в Бали през 2002 г., при които загинаха 202 души, се присъедини към десетки хора в марш срещу Израел в яванския град Соло. 


В столицата на Бангладеш Дака мюсюлмански активисти излязоха на протест срещу Израел след петъчната молитва н джамията Байтул Мукарам. 


Членове на японската мюсюлманска общност организираха протест близо до израелското посолство в Токио. 


В Шри Ланка протестиращи издигнаха плакати с надпис „Палестина, никога няма да вървиш сама".


Йорданската полиция за борба с безредиците насилствено разпръсна в петък стотици пропалестински протестиращи, опитващи се да достигнат гранична зона с окупирания от Израел Западен бряг, докато хиляди провеждаха антиизраелски демонстрации в цялата страна,


Протестиращите излязоха по улиците и в индийския регион Кашмир, въпреки че петъчните молитви в главната джамия в регионалната столица Сринагар бяха отменени, за да се избегнат безредици.


Пропалестински митинги бяха планирани и в Рим, Мюнхен, Истанбул, Белград и други градове, включително София. Кадри в социалните мрежи показват протести в Кабул и Дъблин, Египет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама