НОВИНИ


Въпреки забраната: В София се провежда демонстрация в подкрепа на Палестина

8 4946 13.10.2023
Въпреки забраната: В София се провежда демонстрация в подкрепа на Палестина
Facebook

Граждани се събират пред Националния дворец на културата (НДК), част от тях носят знамена на Палестина. На място има засилено полицейско присъствие.


По-рано днес Столичната община забрани шествие, организирано от Комитета за защита на Йерусалим.

 

Решението е взето въз основа на становища на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Кметът на Столична община е издала заповед за забрана на шествието на основание Закона за събранията, митингите и манифестациите, посочват от общината.

 

Прокуратурата на Република България ще бъде безкомпромисна при гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите. Това съобщи също днес държавното обвинение по повод зачестили случаи на употреба на език на омразата, включително призиви в социалните мрежи за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям.

 

Във Facebook органиаторите отправят призив към приятелите на Палестина да защитят "палестинския народ, който страда от години на окупация, обсада и апартейд".

 

От кадри в социалните мрежи се виждат около 60-70 души - мнозинството мъже, които скандаит "Да живее Палестина". Въпреки забраната на СДВР, е видимо как те са обиколени от полицейски кордон, който е с гръб към тях.

 


.

 

Подобни шествия се проведоха на доста места в мюсюлманския свят, Азия, Европа - например в Рим и Дъблин, дори в близка Босна и Херцеговина (в Сараево).

 

Шествията идват на фона на новото възобновяване - и то в огромен размер, на военните действия между Израел и Хамас преди вече седмица.
 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама