НОВИНИ


БАН излиза на протест след Деня на Будителите

5 4795 27.10.2010
БАН излиза на протест след Деня на Будителите

Общото събрание на Българска академия на науките взе решение за провеждане на протестни действия на 3 ноември, съобщи председателят на БАН акад. Никола Съботинов.



Протестът ще се проведе пред институциите, от които зависи взимането на решение за защита на БАН и поддръжката на нейната дейност. Общото събрание на академията е излязло и с протестна декларация за състоянието на науката и на БАН. В декларацията се посочва, че финансово академията е доведена до пълно разрушаване. Академик Съботинов отбеляза, че липсват пари за заплати на учените, а институтите спират работа.

"Държавата е тази, която трябва да се грижи за своята наука. Тя има полза от нея. Не ние силово да я налагаме. Всяка една разумна държава се грижи за своята наука, ползва научния потенциал за развитие, за излизане от кризи, за преодоляване на кризи", каза той. По думите му, ако средствата за наука за следващата година не бъдат увеличени, а останат във вида, в който се предлагат по проектобюджет, то парите ще стигнат само за фонд "Работна заплата" и то намален с 25%.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама