НОВИНИ


У нас пристигна третият полет с блокирани в Израел българи

3 5339 14.10.2023
У нас пристигна третият полет с блокирани в Израел българи

Успешно у нас кацна трети самолет, на чийто борд се качиха блокирани в Израел български граждани. Правителственият "Еърбъс" от Тел Авив кацна с 96 пътници, 36 от тях деца.


Дни наред български граждани бяха блокирани в Израел, без да е ясно дали ще могат да се приберат в родината си на фона на продължаващата между Израел и “Хамас” война. Българските власти няколко пъти посочиха, не се очаква евакуационен полет. 

 

Това е третият полет с правителствения "Еърбъс" до Тел Авив.

 

Летателният апарат потегли от летището в Тел Авив към 20 ч., след като въпреки часове преговори между правителството и частна авиокомпания чартърният полет, на който трябваше да се качат сънародниците ни, беше отменен. За него беше съобщено предишната нощ. Причината за отменения полет беше отказана застраховка от съображения за сигурност. 

 

"Отмяната на полетите е в резултат на форсмажорни обстоятелства и по независещи от авиокомпанията причини, възникнали в усложнената международна ситуация с оглед на задълбочаващия се военен конфликт в страната", съобщиха от компанията.

 

Правителственият самолет обаче има с около 60 места по-малко от чартъра. За него българите платиха билети по 200 евро, които ще им бъдат върнати.

Правителството обмисля и още един полет до Тел Авив, обяви по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама