На 14 октомври православната църква почита Света Петка, наричана още Българска.
Денят е познат и като Зимен Петковден и бележи прехода към зимата. На този ден е последната есенна сеитба и започва прибирането на реколтата.
Според народните поверия, ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове.
Света Петка е покровителка на раждането и плодовитостта. Затова на този ден започват сгледите на годежите и сватбите. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - шиене, предане, тъкане, кроене.
На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове. Най-големият колак се нарича Света Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото семейство да се поклони трикратно на погачата.
Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана.