НОВИНИ


Полицаи застреляха терориста от Брюксел /обновена/

1 4146 17.10.2023
Полицаи застреляха терориста от Брюксел /обновена/

Брюкселската полиция е застреляла заподозрения за терористичната атака снощи в Брюксел мъж, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в страната. Очаква се повече информация от полицията. Все още обаче от белгийското МВР не потвърждават дали извършителят на снощното нападение, при което убити бяха двама футболни запалянковци от Швеция, е мъртъв или само ранен. Според различни източници терористът е приет в интензивно отделение и е в тежко състояние. По-късно информацията бе потвърдена от белгийското вътрешно министерство. 45-годишният терорист е издъхнал на път за болницата.


На пресконференция в 5 часа сутринта във вторник сутринта белгийският премиер Александър Де Кроо каза, че заподозреният е от Тунис и е влязъл в Белгия нелегално. 


Атаката в понеделник вечерта е извършена на около километър и половина северно от центъра на града и недалеч от района Сент Катрин - популярно място, пълно с ресторанти и барове. Атентатът стана малко преди футболната среща между Белгия и Швеция, който бе прекратен заради инцидента. 


Де Кро каза, че стрелецът е "набелязал конкретно шведски футболни привърженици“ и че е в ход пълно разследване на "бруталната терористична атака“.


Повишени мерки за сигурност ще бъдат приложени на чувствителни места в Белгия, особено тези, свързани с шведската общност. В европейския квартал на града Европейската комисия призова служителите да работят от вкъщи. На посетителите е забранен достъпът до сградите на ЕС и паркингите са затворени.


Швеция беше обект на редица удари твърдолинейните ислямисти поради многократните изгаряния на Корана, включително това лято. Стокхолм повиши нивото на заплаха за сигурността.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама