НОВИНИ


Байдън заминава на посещение в Израел

0 3954 17.10.2023
Байдън заминава на посещение в Израел

Американският президент Джо Байдън отива на посещение в Израел на фона на невиждано от десетилетия напрежение в Близкия изток заради атаките на групировката “Хамас”. Посещението цели да демонстрира непоклатимата подкрепа на Вашингтон спрямо Тел Авив, съобщават от Белия дом. 


"Президентът ще чуе от Израел от какво има нужда, за да защити своя народ, докато ние продължаваме да работим с Конгреса, за да отговорим на тези нужди", съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

 

Байдън ще обсъди още начините, по които Израел да проведе сухопътната си операция в Газа, за да минимизира цивилните жертви. Блинкен посочи, че в продължили часове наред разговори между държавния секретар и Бенямин Нетаняху премиерът на Израел се е съгласил да разработи план, който да позволи на хуманитарната помощ да достигне до цивилните в Газа и да установи зони, където цивилните да бъдат далеч от опасността. Това е нещо, което много арабски лидери поискаха от Блинкен по време на неотдавнашната му обиколка в Персийския залив.

 

Президентските пътувания обикновено отнемат месеци за подготовка. Много рядко американски държавници посещават държави във война. Преди всичко това ще бъде огромна демонстрация на това, което американският държавен секретар Антъни Блинкен нарече "солидарност" и "железен ангажимент" на Америка към сигурността на Израел.


Президентът Джо Байдън ще бъде информиран за военните цели на страната и ще обсъди планове за осигуряване на освобождаването на заложници, взети от Хамас.

Байдън също ще пътува до Йордания, за да се срещне с крал Абдула, президента на Египет Абдул Фатах ал Сиси и палестинския лидер Махмуд Абас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама