НОВИНИ


Бай Иван от село Балван плаща 11 млн. лв. дългове на братя Диневи

51 13966 28.10.2010
Бай Иван от село Балван плаща 11 млн. лв. дългове на братя Диневи

Компанията за покупки и продажби на яхти на олигарсите братя Диневи "Венид яхт" се оказа собственост на безработен. Скандалните бизнесмени Динко и Йордан Диневи и съдружникът им Георги Михов прехвърлили дружеството в ръцете на 57-годишния бай Иван Иванов от с. Балван, който трябва да плати 11 млн. лв. дългове към банките.



Разследване на "Монитор" разкрива, че сделката е сключена през август и напомня до болка на познатата схема за ужилване на държавната хазна чрез „продажба” на фирма с дългове към НАП на социалнослаб. По този начин вече бившите собственици се отървават от пасивите на фирмата и оставят всичките й задължения на попадналия в мрежите им наивен бедняк.

Така Иванов, който по собствени признания е трайно безработен и има само 20 стотинки в джоба, по документи е платил 15 000 лева за „Венид яхт”. Срещу това се е задължил да покрие всички пасиви на бизнесмените към приходната агенция. Към дата 19 юли 2010 г., те са били в размер на 182 155 лева, но оттогава досега вероятно са нараснали още. Диневи и компания са затрили двойно пишман-купувача, защото според друго от условията в контракта бай Иван от с. Балван „изрично се задължава да обслужва в срок” всички борчове на дружеството към една банка и три лизингови компании. Според независим одитен доклад на „Венид яхт”, направен от „Приморска одиторска компания”, към края на миналата година яхтеното дружество е имало дълготрайни задължения по търговски заеми и финансови лизинги в размер на 7,2 млн. лева. Общо пасивите му пък са били в размер на 11 678 000 лева.

Задействането на схемата е започнало още в началото на 2010 г. Дотогава „Венид яхт” е собственост на трима души – Динко и Йордан Диневи и съдружникът им Георги Михов, показва проверка в Търговския регистър. През февруари обаче братята продават на Михов дяловете си в компанията срещу цифром и словом 3350 лева. Така той става едноличен собственик. Няколко месеца по-късно – на 3 август, Михов сключва договор с бай Иван и му продава дружеството срещу 15 бона. Сума, която Иванов твърди, че не знае да е плащал. Сделката е направена чрез пълномощник на 57-годишния безработен адвокат Александър Кръстанов, става ясно от документа. Бай Иван обаче твърди, че не познава такова лице. За сметка на това в договора се твърди, че беднякът от с. Балван знае за всички пасиви на фирмата и се задължава да ги обслужва. В същия ден Михов прави още две ключови стъпки. Освобождава от отговорност досегашния управител на дружеството Марияна Димитрова. А самата фирма е преименувана от „Венид яхт” на „Вектор яхт”, като е сменено и седалището й. От „Марина Диневи” в курорта Св. Влас регистрацията й вече е в село Балван. Любопитното е, че на сайта на „Венид яхт” нито една от тези промени не е отразена. Само преди седмица обаче скандалните братя се кълняха в национален ефир, че бизнесът им е кристално чист.

Самият бай Иван живее в порутена къщурка, намираща се в края на Балван – по пътя за съседното село Емен. До нея се стига по тесен и разбит неасфалтиран път. Входната врата е без брава, не се затваря и всеки може свободно да влезе в нея. Мазилката на места е олющена, а рамките на прозорците – изкривени. Единственият „лукс” е издигнатата насред двора чиния за цифрова телевизия. Съседите му споделят, че тъй като не се запасил с дърва за зимата, през по-голямата част от деня обикаля из селото. Жена му работи в частни фирма, но в последно време двамата май живеят в различни части на жилището”, споделя съседка.

- Бай Иване, из селото се носят слухове, че си милионер и че си купил фирмата на братя Диневи. Вярно ли е това?
- Какъв милионер? Пълен глупак съм аз! Заслужавам човек да ме хване и да ми дръпне един бой. Така, като ме гледаш с 20 ст. в джоба, приличам ли ти на човек с яхти и пристанища.

- По документи ти си собственик на „Венид яхт”. Как става това тогава?
- Целия номер ми го скрои завареният ми син Тихомир. През лятото идва един ден при мен и ми вика: „Абе, дай ми за няколко дена личната си карта, че ми трябва за една малка справка. После ще ти я върна“. Нали ми е близък, дадох му я. След месец и половина ми я върна и ми казва: „Ще дойдеш с мен в Бургас. Трябва да помогнем на едни хора. Ще изкараш и ти някой лев”. Отидохме там при някакъв нотариус и ми дадоха да подпиша някакви книжа. Не съм ги чел и не знам какво пишеше в тях. Като ги подписах, Тихомир ми даде на два пъти по 100 лв. и чак тогава ми каза, че вече имам фирма на мое име.

- А братя Диневи виждал ли си ги? Когато подписваше документите, те бяха ли там?
- А, те с един прошляк като мен ще се занимават. Те си имат яхти, пристанища...

- Знаеш ли, че фирмата, на която ставаш собственик, има милиони задължения?
- Сакън, не думай, от тебе го чувам. Ако е вярно, хубаво ме накисна тоя мой доведен син. Аз след сделката няколко пъти го търсих по телефона, защото имах нещо лошо в главата си, че ще се случи. Ама той постоянно ми казваше: „Не се притеснявай, как ще тръгна да те мамя, нали сме роднини.”

- Данъчните и полицията не са ли те търсили?
Не са. Пък и за какво да ме търсят. Имам една стара едноетажна къща и дрехите, които са на гърба ми. Ако те им свършат работа, ще им ги дам. Ако не, ще ме пратят в затвора.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама