СВЯТ


Германската външна министърка: Работим денонощно, за да спасим заложниците на ”Хамас”

0 4269 17.10.2023
Германската външна министърка: Работим денонощно, за да спасим заложниците на ”Хамас”
Германската външна министърка Аналена Бербок БГНЕС

Министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок подчерта усилията на своето правителство за спасяването на германските граждани, взети за заложници от военизираната ислямистка групировка ”Хамас” в ивицата Газа, съобщи ДПА.


Изявлението й дойде преди посещението на германския федерален канцлер Олаф Шолц в Израел.

 

"Тези разговори са безумно сложни и безумно трудни", посочи Бербок днес в кулоарите на четвъртата среща на Платформата за подкрепа на Молдова в Кишинев. "Работим с всички действащи лица, които могат да допринесат за освобождаването на цивилните заложници", отбеляза тя.

 

В последните дни Бербок даде ясно да се разбере, че освобождаването на държаните в плен германски граждани е "един от основните въпроси". "Работим за това денонощно", категорична бе външната министърка на ФРГ.

 

Тъй като хора от редица други националности, и най-вече израелски граждани, също са засегнати от ситуацията със заложниците, Германия "работи ръка за ръка" с партньори в Израел, както и в Йордания и Египет, допълни министърката. Тя отправи апел за разбиране с оглед на факта, че актуална информация за ситуацията не може да постъпва всеки ден. 

 

Днес германският канцлер Олаф Шолц трябва да стане първият правителствен лидер, пристигнал на посещение в Израел в знак на солидарност след бруталното нападение на терористичната организация "Хамас". В Тел Авив той възнамерява да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и с роднините на заложници на "Хамас", преди да отлети за Египет за среща с държавния глава Абдел Фатах ас Сиси.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама