НОВИНИ


Инфекционист: Да лекувате с антибиотик вирусна инфекция е все едно да замервате танк с камъни

1 4373 17.10.2023
Инфекционист: Да лекувате с антибиотик вирусна инфекция е все едно да замервате танк с камъни
Инфекционистът д-р Трифон Вълков Стопкадър: bTV

”Да лекувате с антибиотик вирусна инфекция е все едно да замервате танк с камъни. Просто няма да се получат нещата. За лечението на вирусни инфекции се използват противовирусни препарати.”


Това заяви в ефира на bTV инфекционистът д-р Трифон Вълков.

 

„В момента нито има масовост на грипа, нито има обявена грипна вълна, т.е. ако в момента говорим за завишени нива на респираторни вируси, то в един сериозен процент от случаите това се дължи на новите варианти на коронавируса. Много малък е процентът на останалите вирусите, които така или иначе циркулират постоянно“, посочи лекарят.

 

Специалистът припомни, че за три години и половина ние преминахме през няколко сериозни вълни, които са били сериозно предизвикателство за здравната ни система. По думите му медиците вече са натрупали опит в диференцирането, диагностицирането и лекуването на тези пациенти.

 

„Последният вариант на COVID-19, които набира скорост в Европа, е „Пирола“. Той мутира бързо – това го отличава от неговите предшественици. Тестовете – били те PCR, били те антигенни, могат да засекат онези структури на коронавируса, които са консервативни, т.е. които съществуват във всеки един щам“, отбеляза още д-р Вълков.

 

"За жалост сравнително малко са вирусите, към които медицината разполага с ефективен противовирусен апарат. Препаратите, които в момента се използват за лечение, могат да бъдат използвани широко. Грипът също е вирус, срещу който също има адекватни противовирусни препарати", категоричен бе той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама