НОВИНИ


Огнян Минчев: Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна

8 3782 18.10.2023
Огнян Минчев: Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна
Доц. Огнян Минчев, политолог БГНЕС

”Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на поредната близкоизточна криза, макар тя да е много опасна и с перспектива, заплашваща да се разшири в целия регион и извън него. Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа.”


Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

 

По думите му войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на вниманието, защото събитията в Близкия изток са текущо доста по-драматични.

 

"Изоставянето на Украйна като проблем и конфликт би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще руската агресия да се разшири и по отношение на други зони в централна и източна Европа. Подобни зони вече тлеят, особено на Балканите. Балканите винаги са били удобна зона, в която външни интереси могат да влизат с цел дестабилизация и постигане на техни собствени геополитически цели", смята специалистът.

 

Експертът бе категоричен, че Балканите не са единствената зона в това отношение и посочи драматичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него опасностите не са отминали. Те не са на дневен ред, но те продължават да съществуват, подчерта той. 

 

"Поляризацията отново на два лагера на глобалните сили в настоящата ситуация води до "подпалване" на геополитическите периферии между тези два лагера", отбеляза още доц. Минчев.

 

Той изрази мнение, че кризата в Близкия изток, както и всички други кризи по тази геополитическа периферия, могат да генерират големи миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, алармира преподавателят.

 

"Основните цели на западните политически лидери с посещенията в Израел и региона са насочени към създаване на предпоставки за преодоляване на кризата, управление на кризата и неразрешаване на кризата да се разширява във все по-мащабен конфликт в Близкия изток, което определени сили в региона, а и не само в региона, биха искали да направят - да доведат конфликта до максимално разрастване, като по този начин поставят под въпрос геополитическите баланси, установени от дълго време в региона", коментира той. 

 

Според него най-голямата заплаха за регионалната криза е нейното разширяване - да се отворят нови фронтове и така да се постави под въпрос основната позиция на Израел в региона и да се променят геополитическите баланси през региона в глобален план. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама