НОВИНИ


Първата хуманитарна помощ за Газа влиза от Египет до дни

3 4183 20.10.2023
Първата хуманитарна помощ за Газа влиза от Египет до дни

Ще тръгне ли хуманитарна помощ към ивицата Газа? Организацията на обединените нации заяви, че очаква първата доставка да се осъществи в следващите дни. На място е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. 


ООН описа преговорите за отварянето на коридор за хуманитарна помощ като "напреднали" и "задълбочени". Египет казва, че е отворил своята страна на граничния пункт “Рафах” към Газа - египетските държавни медии съобщиха, че ГКПП “Рафах” към Газа ще бъде отворен за няколко часа в петък, но Израел каза, че тепърва предстои въпросът да бъде обсъден.

 

В сряда САЩ заяви, че е постигнато споразумение 20 камиона с хуманитарна помощ да бъдат пуснати в Газа през “Рахаф”. В момента десетки камиони, превозващи гориво и хуманитарни стоки, са паркирани от египетската страна и чакат пунктът да бъде отворен. Според агенция “Ройтерс” чакащите на границата товарни автомобили са над 100. 

Споразумението беше постигнато, след като топдипломатът на САЩ Антъни Блинкен прекара 9 часа в телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху в опит да го убеди Израел да допусне изпращането на хуманитарна помощ, но и тогава Тел Авив не предостави гаранции, че ще се въздържи от нанасяне на удари в района на "Рахаф".

Има само два други гранични пункта от и към ивицата Газа - Ерез, пропускателен пункт за хора между Израел и Северна Газа, и Керем Шалом, който е предимно за търговски стоки между Израел и южна газа. И двата в момента са затворени.

 

Сега "Рафах" е единственият пропускателен пункт, от който може да влезе хуманитарна помощ в ивицата Газа. 

 

Жулиет Тума от агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, казва, че през последните няколко седмици Газа се е "превърнала в адска дупка". Говорейки пред BBC Newsday, тя призова обсадата на Газа да бъде вдигната, тъй като цивилните се нуждаят незабавно от хуманитарни доставки. След атаката на "Хамас" над Израел на 7 октомври Тел Авив блокира всякакви доставки до ивицата. Организации се опасяват, че цивилното население няма достъп дори до достатъчно питейна вода и предупреди за началото на епидемия и разпространението на болести. 

 

Тума добави, че "часовникът тиктака“ и че не знае кога ще бъде отворен граничният пункт Рафа.

 

На въпроса какво ще се направи, за да се гарантира, че помощта няма да попадне в ръцете на “Хамас”, тя каза, че UNRWA има “строги системи за контрол и наблюдение“, тъй като 13 000 служители на организацията предоставят помощ само на хора, които се нуждаят от нея

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама