НОВИНИ


Израелската армия открила наръчник за създаване на химически оръжия у боец на “Хамас”

5 3979 23.10.2023
Израелската армия открила наръчник за създаване на химически оръжия у боец на “Хамас”

Израелската армия е открила наръчници за производство на химически оръжия, които са били пренесени от бойци на "Хамас" по време на атаката на 7 октомври, съобщи в интервю за Sky News израелския президент Исак Херцог. 


Израелските сили твърдят, че са открили материала върху тялото на член на "Хамас" в кибуц Беели, където около 20% от жителите са били убити или отвлечени при нападението. 


Тази информация обаче не може да бъде проверена. Няма и индикации, че бойците са носили нужните елементи за направата на химическо оръжие. Източникът на документите е известен наръчник на Ал Кайда от 2003 г., но това не доказва връзка между двете организации, пишат още от SkyNews.


След интервюто за Sky News президентската канцелария публикува изявление с допълнителни подробности за откриването на документите.


Документите са открити на USB памет на мъртъв боец ​​на Хамас, твърдят те. 


В интервюто пред британската медия президентът заяви още, че разбира разочарованието на населението от властта в Израел, но все още не посочва с пръст премиера Бенямин Нетаняху, чиято политика бе посочена като част от причините за ескалацията в ивицата Газа, включително и от български анализатори. 


Херцог отхвърли обвиненията, че израелските бомбардировки над Газа имат непропорционален ефект върху цивилните и заяви, че Израел няма друг избор освен да елиминира "Хамас".


"Предпазливи сме. Вече минаха две седмици, а ние не сме действали на място, защото сме предпазливи. Плача за живота на палестинците, но преди всичко плача за живота на моята нация", допълни държавният глава. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама