НОВИНИ


Макрон натиска за примирие на визита в Израел

0 3742 24.10.2023
Макрон натиска за примирие на визита в Израел

Френският президент Еманюел Макрон кацна на летище Бен Гурион в Израел. Предстои да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху по-късно днес, предадоха международните агенции. 


Целта на посещението е да покаже солидарността на Франция с Израел и да се помогне за освобождаването на заложниците, които все още се държат в плен от "Хамас". Четирима души са освободени досега от групировката, която според последните данни на израелските власти държи в ръцете си съдбата на над 200 души. Преговорите за освобождаването на пленниците продължават. 


Целта на визитата на Макрон е да предотврати ескалация на настоящия конфликт, посочват неговите съветници пред агенция "Ройтерс". Макрон ще се срещне и с израелския президент Исак Херцог и центристките лидери Бени Ганц и Яир Лапид от опозицията.


Френският президент призовава за хуманитарно примирие, въпреки задаващата се наземна офанзива на израелската армия в Газа. Тел Авив продължава да трупа бойна техника по границата с анклава. Макрон ще направи предложения, които са "възможно най-оперативни", предават съветниците му. Френският лидер увеличи залога преди пътуването, като каза на репортери, че ще пътува до региона само ако смята, че посещението ще бъде "полезно“. Отказвайки да уточни какви биха могли да бъдат тези предложения, съветник на Макрон каза само на брифинг пред репортери, че има неща, които могат да бъдат направени, така че Израел да не се чувства сам в борбата си срещу тероризма.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама