НОВИНИ


Шолц увери, че Украйна може да разчита на Германия в дългосрочен план

4 3849 24.10.2023
Шолц увери, че Украйна може да разчита на Германия в дългосрочен план
Германският федерален канцлер Олаф Шолц БГНЕС

Германският федерален канцлер Олаф Шолц повтори обещанието на страната си за дългосрочна подкрепа за Украйна, включително и за възстановяването й от руската агресия, съобщи Ройтерс.


"Украйна наистина може да разчита на Германия", категоричен бе Шолц, който участва в шестия Германско-украински икономически форум в Берлин. По думите му германски компании се ползват с облекчения по отношение на държавните инвестиции и експортните гаранции.

 

Украинският лидер Володимир Зеленски направи видеообръщение, в което приветства обстоятелството, че Германия е солиден партньор на Киев и наблегна върху големия потенциал за двустранно икономическо сътрудничество. Зеленски определи отбранителния сектор като водещ приоритет.

 

Украинският министър-председател Денис Шмигал, който посети форума лично, подчерта значението на съвместното предприятие между германския производител на оръжие "Райнметал" и украинската държавна компания "Укроборонпром".

 

По-късно през деня Шмигал написа в "Телеграм", че "Германия подготвя зимен пакет от помощ в размер на 1,4 милиарда евро, който включва и оборудване за противовъздушна отбрана", посочва Ройтерс.

 

Шолц и Шмигал повдигнаха и въпроса за използването на замразените руски активи за изплащане на репарации на Украйна. "Трябва да намерим начини да накараме Русия да плати за престъпленията и разрушенията в Украйна", отбеляза Шмигал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама