НОВИНИ


Патриарх Максим навъртя 96 лазарника

11 5343 29.10.2010
Патриарх Максим навъртя 96 лазарника

Днес, Негово Светейшество Българският патриарх Максим със светското име Марин Найденов Минков навършва 96 години. По този повод ще бъде отслужена Света литургия в Троянския манастир.



От свитата на Максим споделиха пред Frognews.bg, че Патриархът е с крепко здраве и ще отпразнува рождения си ден скромно в компанията на най-близките духовници около него.

Максим е роден на 29 октомври 1914 година в село Орешак, Троянско, в благочестивото семейство на Найден Минков Рачев и Пена Борджукова.

Едва завършил прогимназия в родното си село, родителите му дават по-малкия си, дванадесетгодишен син за послушник в недалечния Троянски манастир. От 1929 до 1935 година учи в Софийската Духовна семинария, която завършва с отличие.

През следващите три години Марин е певец и деловодител при храма “Успение Богородично“ в Русе. От есента на 1938 година до 1942 година изучава богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски“, като през ваканциите е певец, библиотекар и проповедник в Троянската света обител. На 13 декември 1941 година, през последната година на обучението си, приема в параклиса на Богословския факултет монашески постриг с името Максим, от Ловчанския митрополит Филарет и под духовното старчество на тогавашния игумен на Рилския манастир архимандрит Натанаил.

На 4 юли 1971-ва година е Интронизиран за Патриарх на България и вече 39 години Максим е начело на българската църква.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама