НОВИНИ


Българинът не вярва на ваксини, лекува се сам с антибиотици

8 6480 30.10.2010
Българинът не вярва на ваксини, лекува се сам с антибиотици

4% от българите си поставят противогрипна ваксина. Масово пием антибиотици и за най-малката настинка и често прекаляваме със самолечението.



Като всяка зима и тази ще е придружена от вируси и настинки, които ще ни изваждат извън строя за определено време. Frognews.bg потърси мнението на специалистите от Министерство на здравеопазването, за да ни информират какво да очакваме и как да се предпазваме от връхлитащите ни грипни вируси.

Експертите по вирусология са категорични, че през есенно-зимния сезон ще циркулират основно вирусите А /Н1N1/ или познат още като Калифорния ( б.р. известен в общественото пространство и като Свински грип) , Пърт /Н3N2/ и Брисбейн. От здравното министерство коментират, че не се очаква те да мутират и да доведат до по-тежко и сериозно протичане на заболяването.

Много е важно да познаем и разграничим грипа от настинката, имайки предвид, че вирусната инфекция е една от най-масовите остри заразни болести. Това е заболяване на целия организъм, което може да засегне редица органи и системи в него. Може да доведе и до сериозни усложнения, най-чести от които са пневмония, бронхопневмония, миокардит, перикардит, възпаление на средното ухо при децата, дори и вирусен менингит. Причинява се от грипни вируси, които се намират в горните дихателни пътища на болния човек. Характерно е бързото начало с много висока температура, разтрисане, болки главно по мускулите и ставите, силна хрема, отпадналост, загуба на апетит.

Настинката не е диагноза, не е заболяване. При нея няма вирусна инфекция. Тя протича много леко и бързо, но може да бъде предразполагащ фактор за развитие на вирусна инфекция.

По начина и тежестта на протичане може да се направи разлика между настинка и грип, но вирусологичното изследване на болните е най-сигурният начин за поставяне на диагнозата грип. Вирусите се разпространяват изключително бързо по въздушно-капков път или казано просто, когато болният човек говори, киха или кашля, микроорганизмите попадат във въздуха и се вдишват от околните здрави хора.

Докторите съветват – ако искате да сте здрави през зимните месеци – най-добрата профилактика е имунизацията с противогрипна ваксина, която предпазва надеждно младите хора, докато при по-възрастните имунитетът се изгражда по-трудно. Т.е., ефектът на противогрипната ваксина при тях се изразява основно в намаляване на риска от възникване на усложнения и най-вече на риска от смърт.

Подходящи за ваксиниране са всички лица, при които е желателно да се намали рискът от заболяване и свързаните с грипа усложнения. Лекарите са категорични, че ваксинацията е особено важна за деца, навършили 6 месеца, за лицата над 65 г. и за хронични белодробни заболявания, хронични бъбречни заболявания, лица с метаболитни заболявания /диабет/, пациенти с органна трансплантация и др.

Българинът обаче остава скептичен относно противогрипната ваксинация. Това се доказва и от статистическите данни, които сочат, че през 2009 г. в България на 100 души само 4 до 6 са се имунизирали срещу грип.

Вече две поредни години МЗ закупува и предоставя сезонна противогрипна ваксина за имунизация на възрастните хора, настанени в социалните домове в страната. През тази година е закупена и ваксина срещу грипния вирус А /Н1N1/- т. нар. „свински грип”, която и в момента се предлага безплатно на рисковите групи от населението и на всички желаещи граждани.

Специалистите отхвърлят твърдението, че ако човек всяка година се имунизира, организмът му губи способността си да произвежда сам антитела, така че не трябва да имаме никакви притеснения относно поставянето на инжекциите.

Експертите от Министерство на здравеопазването смятат, че действително българинът използва прекалено много антибиотици, дори и за самолечение. Грипът се причинява от вирус и следва да се лекува с антивирусни препарати. Антибиотици трябва да се пият само по лекарско предписание и то тогава, когато при болния има и добавена вторична бактериална инфекция.

Освен чрез противогрипната ваксина, можем да намалим риска от заболяване като се храним с богати на белтъчини и витамини храни, пием големи количества течности като чай, сокове и бульони, както и да проветряваме редовно работното си място и дома си.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама