НОВИНИ


Дансаджии, спите ли спокойно след мръсната поръчка? Няма ли един достоен сред вас да каже истината?

35 8899 28.10.2023
Дансаджии, спите ли спокойно след мръсната поръчка? Няма ли един достоен сред вас да каже истината?

Когато специална служба като ДАНС се намеси в изборния процес по-малко от 48 часа преди вота, това е повод за съмнения от най-лошия вид. Не знам дали с тези редове нарушавам по някакъв начин правилата в „деня за размисъл“, но ако дадена институция реши да ме санкционира, винаги ще намери мотив.


Съберете всички изтъркани вече от употреба думи и словосъчетания като „преврат“, „атака срещу демокрацията“, „застрашаване на националната сигурност“ – все са подходящи. Но има и нещо положително в това: ще паднат окончателно всички маски, дори невежият ще провиди за какво става дума.

 

Страхувам се, че следващата крачка може да е обявяване на „извънредно положение“. Защото тези, които организираха ченгеджийското активно мероприятие искат да спрат хода на историята. Има начин това да стане: президентът предлага на Народното събрание въвеждането на такова с някакви мотиви и в зала се гласува. Сбора на тези, които са срещу машинното гласуване може и да стигне за въвеждането му.

Гражданските права ще бъдат сведени до минимум, а съответната „коалиция“ може да промени състава на правителството до степен, която обслужва нейните интереси. Дали ще посмеят, дали българите ще позволят, дали външните ни партньори ще позволят – това е друг въпрос.

 

Каквото й да правят обаче, тези сили са обречени. Защото нито историята може да бъде спряна, нито естествената смяна на поколенията, включително в политиката.

Прокуратурата трябваше да се самосезира за „експресната доставка“ на доклад от ДАНС – кой, защо, кога и как, трябваше да се изясни по най-бързия и прозрачен начин, но очевидно и държавното обвинение е в играта.

10 ноември 1989 г. се случи след като падна Берлинската стена. Дори Съветския съюз ни бе изпреварил по реформи…

 

Пак сме на опашката: демокрацията у нас е на куц крак и е по-слята е дори от родната Темида на моменти.

 

Конспираторите, организирали покушението срещу машинния вот може да се окажат жертви на собствения си капан. Защото нямат гаранция, че в един момент дори собствените им електорати няма да се обърнат срещу тях. Натрупания негативизъм в един момент ще избие, като гноен цирей.

 

Вече се е случвало през 1990, 1997, 2013, 2020… Следващите поколения ще преодолеят несъответствията в ценностите. Ще наложат върховенството на правото без трудно смилаеми компромиси и ще премахнат статута „недосегаеми“, зад който все още се крият мафиотизирани кръгове и политици.  

 

Гражданското общество ще трябва да измине последната, най-трудната отсечка – да скъса с чалго-мутренския манталитет и всеки един да осъзнае своите отговорности пред семейството си и пред всички останали.

 

Няма връщане назад. Ще се забавим, но посоката е необратима.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Шефът на ДАНС знае, че е изпълнил „мръсна“ поръчка. Той затова не подаде оставка. Алексей Петров го няма, но алексейпетровщината в ДАНС е жива…


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама