ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 14 ноември

1 4275 13.11.2007
Пресата на 14 ноември

Вестниците пишат за “белите якички”, които точат 12 млн. за хонорар; за това как ще гонят депутатите като в Зимбабве; за новото броене на бюлетини в Пловдив, Русе и Мизия; за това колко столевки ще имаме право да носим в джоба си.


“Бели якички” точат 12 млн. за хонорар, известява Дневен Труд.

Перфектна схема за източване на клиенти, в която са замесини магистрати, пълномощници, адвокати и частни съдебни изпълнители, разкри “Труд”. Примамката е хонорар от 12 млн. лв., поискан от шестима акционери на Тракия Банк. Те заедно с още 30 други, упълномощили бизнесмена от В. Търново Георги Вълев да им помогне извънсъдебно да си приберат неуредени сметки поради кончината на банкера Емил Кюлев, закупил Тракия банк през 1998 год. Изненадващо бизнесменът, без да ги пита, прехвърлил задълженията си на адвокат плюс колосален хонорар от 12 млн. лв. Този хонорар сменя многократно собствениците си, все доверени хора на бизнесмена, който чака парите да се върнат при него. Без съдия, нарушител на закона, схемата не може да се осъществи. Случаят говори за отработена схема за източване на пари на територията на цялата страна, заяви зам.- главният прокурор Камен Ситнилски.

Гонят депутатите като в Зимбабве, пише 24 часа. 

Депутатите да бъдат отзовавани от парламента за 20 отсъствия от заседания. Това предложи зам.-председателят на парламента Петър Берон. Идеята е заимствана от практиката в африканската държава Зимбабве. Там при 20 отсъствия депутатът се отзовава, а на негово място влиза следващият в листата. “Нарича се загуба на интерес към службата”, поясни д-р Берон. Според него такава конституционна промяна ще повиши дисциплината в парламента и имиджа на законодателния орган. “Има хора, които не стъпват в парламента и така демонстрират презрение към него”, заяви Берон и даде за пример Ахмед Доган и Волен Сидеров.

Ново броене на бюлетини в Пловдив, Русе и Мизия, съобщава Дневник. 

След като във вторник стана известно, че ще има ново преброяване на бюлетините от местните избори в Ардино и Бургас, във вторник и административни съдилища в Русе и Пловдив разпоредиха същата мярка за проверка на вота. Съдът във Враца също постанови ново броене в две секции в Мизия, където Иван Даков от БСП изгуби кметската надпревара само с четири гласа. В Русе ще се проверяват бюлетините в шест избирателни секции, в които е установено, че има различие между протоколите и извлеченията на застъпниците. Ако се докаже, че има разлика между данните от протоколите и действителните гласове, което да доведе до промяна в броя на мандатите за отделните партии в общинския съвет, може да се стигне до касиране на изборите. В Пловдив ново броене ще има в седем секции, между които са районите "Източен", "Тракия" и "Южен". Магистратите взеха решението си след подадена жалба от партия "Ред, законност, справедливост", на която не достигна един глас, за да спечели мандат за общински съветник.

Инфлацията отива над 10% за 2007 г., стряска Дневник. 

Инфлацията за първите десет месеца на годината стигна 9.5 на сто и е на път да надхвърли предвижданията на правителството, че до края на 2007 г. ще остане под 10 на сто. Данните на статистиката сочат, че през октомври инфлацията леко е забавила темпа на растеж до 12.4% на годишна база. Реализирането на правителствения сценарий означава цените да не мръднат нагоре в оставащите два месеца на изсипване на стотици милиони от бюджетния излишък и масови коледни покупки. Това звучи невероятно, коментираха експерти и прогнозираха дори 12-13% годишна инфлация. Западни анализатори още веднъж предупредиха, че се задава „твърдо приземяване“ на икономиката може би към 2010 г., ако не се охлади вътрешното търсене и вносът продължи да расте два пъти по-бързо от износа.

Данъчни звънят по телефона за неплатени налози, предупреждава Новинар. 

Софиянци, които не са си платили данъците, да чакат обаждане от бирниците. Във вторник териториална дирекция на приходната агенция в София започна кампания за събиране на по-малките дългове. Данъчните първо ще прозвъняват тези, които не са си платили налозите и ще ги уведомяват за размера им, както и за сроковете, в които трябва доброволно да ги внесат. Целта на кампанията е голяма част от пропусналите или забавилите плащанията на налози и осигуровки, да ги платят доброволно. Данъкоплатците, които не се възползват от телефонната покана на служителите на приходната администрация, ще получат покана по пощата.

Болниците пак харчат повече, четем в Новинар. 

Въпреки отпуснатите допълнително 86 млн. лв. за болниците през тази година, те продължават да са в преразход, съобщи вчера директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова. За да се спре тази практика и предвидените за следващата година пари да бъдат достатъчни, са необходими промени, обясниха от касата. Според тях трябва да бъде преустановено изкуственото увeличеване на броя на пациентите. Освен това трябва да бъдат въведени лимити на средствата за болничните заведения в страната, обясни Тодорова. От касата продължават да настояват лекарите да имат право да работят само в една болница. Според председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов това, че лекарите работят на няколко места, само облекчавало системата от допълнително заплащане за повече брой доктори.

Кеш само до 10хиляди лева, информира Стандарт. 

Само една пачка столевки ще имаме право да носим в джоба си. Плащанията в брой над 10 хиляди лева да бъдат забранени, предлагат от Комисията за борба с корупцията. Идеята бе подкрепена от бизнеса, данъчните и прокуратурата. Целта е да се удари престъпността и контрабандата, както и да се изкарат на светло парите от черните каси на фирмите, казаха от Националната агенция за приходи. Оттам дадоха за пример Франция, където кеш се разплащат сделки само до 3000 евро, а заплатите над 1500 евро са през карти. Всяка продажба на имот да минава през банките, предлагат пък нотариуси. През миналата година у нас е имало 600 хиляди сделки с жилища, но обявената им цена е доста по-ниска от пазарната.

София без вариант за софийския боклук, тревожи Дума.

Пловдив отваря сметището срещу 5-6 млн. лева От Столичната община не могат да се ангажират с конкретен отговор къде ще складират балите със софийския боклук след 6 дни. Това стана ясно от изявление на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска по време на заседанието на Съвета по европейски въпроси, цитирана от сайта "За града". Темата беше предупредителното писмо от ЕК от края на октомври за неспазени изисквания по директивата за отпадъците и по-конкретно за София. Бояджийска обясни, че балите ще бъдат съхранявани временно, но не уточни къде. То ще бъде в рамките на узаконените площадки от Столичната община, допълни я зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Проблемът със софийските отпадъци крие опасност от глоба, която ЕК ще наложи на страната ни заради неизпълнени ангажименти. Министър Гергана Грънчарова уточни, че тя няма да е символична, защото става въпрос за неизпълнени ангажименти, свързани със здравето на хората и опазването на околната среда. Общината пое ангажимент до 5 декември да предложи план за действие с конкретни временни мерки до намиране на трайно решение на въпроса, обясни още Грънчарова. Те ще бъдът българският отговор на писмото на ЕК, с който правителството се надява да отърве глобата. Отговорът трябва да бъде изпратен до 23 декември.

Модернизацията в БСП се забавила, научаваме от Дума.

Не само в БСП, във всички политически партии се говори все по-малко за морал и постигане на някакви ценности. Напоследък прагматизмът се изврати до правене на бизнес чрез политиката. Това заяви вчера пред радио "Фокус" в Благоевград секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов. По думите му обаче БСП е единствената партия, която има сили да преодолее това. От това зависи и бъдещето на цялото общество, защото единствената партия, която може да спре мутризацията на политиката е БСП, категоричен бе секретарят на ИБ. Николов коментира още, че в последните години промяната в БСП е забавила темпове. БСП като партия не може да стои на едно място. Когато обновлението се забавя, това влияе и на хората, и на ефективността на работата, категоричен бе той. Секретарят на ИБ на БСП проведе серия от срещи със структурите на социалистите в Благоевградска област, за да направят анализ на резултатите от местните избори. Според Николов БСП се е утвърдила като водеща политическа формация, но от друга страна, в различните общини имало различни проблеми. Като структури на БСП в много лошо състояние той посочu тези в Сатовча и Якоруда. Има какво да правим и в Сандански и Струмяни, убеден е Николов.

Стачката, от която всички са недоволни, анализира Монитор.

Учителската стачка свърши и сякаш всички са недоволни - правителството, учителите, родителите. Както при всеки масов протест след 1989 г., никой не разбра най-важните неща - кой провокира началото, кой плати организацията и най-важното кой и на каква цена спазари приключването на протеста. Нещата добиха съмнителен вид с добре организирания транспорт, еднаквите плакати в стил "Ранен митинг на СДС от 1991г.". Щом на хоризонта се появиха и старите синдикални влъхви Тренчев, Такева и Христов, стана ясно кой ще пие студената вода и кой ще се напапка. Потвърди се впечатлението от последното десетилетие, че синдикатите са продукт на управляващите и техни скрити ортаци в критични моменти. За учителите пък остана умерената радост за все пак увеличените заплати. Почувстваха се и за пръв път единни в своето сякаш безкрайно продължаващо обществено унижение. След стачката се вдига шум за провеждането на учебната година. Досега близо две десетилетия сякаш никой не се сещаше колко важно и трудно нещо е нейното организиране. Медийната истерия има за цел да компрометира учителите в съзнанието на родителите и обществото като цяло. Поне по няколко причини обаче няма опасност годината да се провали. Досега никога и в нито един клас годишният учебен материал не е бил преподаван напълно. Учебниците са изключително обемисти като цяло, а и за всеки един урок отделно. За един учебен час се преподава не повече от 60 - 70% от съдържанието на даден урок. В края на всяка учебна година остава непреподадено и съответно ненаучено между 1/4 и 1/5 от общото съдържание на учебниците. Като се пукне пролет започват спортни празници, учебни екскурзии и други извънкласни мероприятия, които отнемат от 5-6 до 10-12 дни от времето за учене в училище. Преди това през зимата около една трета от училищата имат по решение на общините "дървени" ваканции заради студа. Това прави средно между 7 и 10 дни в училищата на Западна и Северна България, както и в малки или планински общини в цялата страна. Много от учениците по принцип не изучават част от материала поради огромния брой абсолютно неконтролируеми извинени и неизвинени отсъствия. В голяма част от училищата неизвинените не се отчитат реално. Ако се отчитат, както е по правилник, би трябвало да се отстранят не малко ученици, след което да се закрият паралелки и цели училища. Поради тези и други причини всеки плач за непреподаден и ненаучен в училище учебен материал е направо смешен. С подобна теза могат да се баламосват хора, които никога не са се интересували от реалното състояние на българското училище.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама