НОВИНИ


Проф. Даниел Вълчев: На тези избори ще се получат демаркационни линии, които трябва да бъдат анализирани

1 4089 29.10.2023
Проф. Даниел Вълчев: На тези избори ще се получат демаркационни линии, които трябва да бъдат анализирани
Проф. Даниел Вълчев Стопкадър: bTV

”Моето разбиране е следното: каквото и да направи ЦИК, има си начин решението й да бъде атакувано. По-големият въпрос е ние защо гласуваме въобще. Българското общество е много разделено. На тези избори ще се получат демаркационни линии, които трябва да бъдат внимателно анализирани.”


Това заяви в ефира на bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

По думите му предисторията на машинното гласуване е доста важна. 

 

"За машинно гласуване се заговори още преди 10-ина години. Има най-различни типове проблеми. Двата ключови проблема са - т.нар. "технологичен вот" - т.е. аз не искам да гласувам за вас, но някой ме принуждава да гласувам за съответния човек. Преди 10-ина години една голяма част от говорителите, които сега са фенове на машинното гласуване, бяха фенове на електронното гласуване. Това е нещо, което е много-много опасно. По-важно е друго - тогава всъщност за машинното гласуване се говореше с половин уста. Има едно решение на Немския Конституционен съд, което звучи така - както и да провеждани изборите, за да бъдат те честни, би трябвало средно грамотни хора да могат да проследят процеса от първата стъпка до последната. Това не беше разбрано. В първия вариант машинното гласуване беше опорочено", смята преподавателят.

 

Той каза още, че при първия вариант на Изборния кодекс вие ще си видите разписката, но след това машината ще каже как сте гласували.

 

"Когато аз отида в съда и кажа, че искам да проверя в еди коя си секция какво се е случило, съдът отказва. Казвам, че в България, за съжаление, при всички недостатъци на хартиеното гласуване, към тях се прибави и едно недоверие към новия начин на гласуване. Модерно е да се казва, че това са просто едни принтери. Машините не са принтери. Машината генерира изборния списък и накрая по машината разбираме колко души са гласували", коментира още специалистът.

 

Проф. Вълчев изрази мнение, че ако искаме да сме национално отговорни хора, трябва да кажем, че няма начин на гласуване, който напълно да изключва човешкия фактор.

 

"Аз смятам, че това, което се случи с машинното гласуване, няма да повлияе на изборите. Според мен трябва да се знае, че българският изборен процес в крайна сметка генерира онова, което хората са казали", посочи ученият.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама