НОВИНИ


Явор Божанков: Машинният вот може да се манипулира по един начин - ако кутията се окаже вълшебна

18 5246 01.11.2023
Явор Божанков: Машинният вот може да се манипулира по един начин - ако кутията се окаже вълшебна

Има един начин да се манипулира машинното гласуване и ще го кажа - когато пуснем разписката в кутията и тази кутия се окаже вълшебна. Това е, съжалявам. Няма как магически да се промени вота ни. Машината е принтер в момента. Но има как да се надраскат бюлетините и протокола и го видяхме в грозните кадри. И на Фред Флинстоун да е този министър, не снимането на кода не може да промени вота от машините.


Това заяви пред Българската национална телевизия депутатът Явор Божанков, който е част от временната комисия в парламента за установяване на всички факти и обстоятелства около машинното гласуване.


Повод за коментара му е скандалът с машинното гласуване, което бе отменено след доклад на ДАНС, в който бе посочено името на зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев, който бе обвинен в неправомерно снимане на кода на устройствата. Впоследствие ВАС отмени решението на ЦИК и в неделя ще се гласува с машини на втори тур на местните избори. 


"ДАНС говорят глупости и за това трябва да понесат отговорност. Вече се поиска оставката на човека, подписал този доклад. Това е активно мероприятие", допълни Божанков. 


Пред bTV по-рано днес премиерът акад. Николай Денков заяви, че среща отпор от ДАНС като шефът отказва да предложи ново име за свой заместник, което се изисква по закон.


Според Божанков става дума за активно мероприятие, в което участва Русия.


“В момента се води геополитическа борба за България. Хората, които искат отмяна на машинния вот, налагат проруски кандидат за кмет на София и спретват активно мероприятие. Връзките са видими. Изборът пред нас е много по-голям от това кой ще управлява даден град. Изборът пред нас е дали ще останем", допълни Божанков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама