Днес православната църква отбелязва Архангелова задушница. Всяка събота преди Архангеловден се отдава почит към починалите.
Архангелова задушница напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и “мъжка задушница“.
Архангелова задушница е последната за годината. Тя е една от трите най-големи задушници в православния календар. На този ден във всеки православен храм се прави Обща панихида за починалите.
На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Те се почистват, прекадяват с тамян. Поставят се и цветя. В миналото най-възрастната жена е поливала гроба с червено вино. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.
Голямата задушница, последната за годината, е различна с общата трапеза на гробищния парк, на която се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”.
На задушница се правят и подавки. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.